Egy utcán felszerelt térfigyelő kamera jelenléte ma már szinte teljesen normális és hétköznapi dolog kellene, hogy legyen. Az utakon járva már néhány méteren, vagy sarkon is bele kerülhetünk egy térfigyelő kamera látószögébe. Ezek az eszközök képi és videó felvételt készíthetnek bárkiről. Felveheti és tárolhatja az utunk során zajló eseményeket és sajnos egyre több alkalommal az ilyenkor történő bűncselekményeket is. Mint, ahogy az az elmúlt napokban is történt sajnálatos módon. De ezzel máris bizonyította a rendszer fontos szerepét az életünkben.

Elsődleges feladata egy térfigyelő kamera rendszernek a személyi- és a közbiztonság növelése. Hosszú évek óta alkalmazzák ezt a vagyonvédelmi megoldást hazánkban is. Találkozhatunk üzletek, házak homlokzatán, nagyobb közúti csomópontokban térfigyelő kamera eszközökkel. Valamint olyan helyeken is, ahol a terület környezete miatt szükséges a hatósági megfigyelés. Napjainkban mint az önkormányzatok, mind pedig cégek részére elérhetőek olyan állami és EUs támogatások, melyekkel pályázhatunk is védelmi rendszerre. Így támogatott pályázat mellett juthatunk hozzá térfigyelő kamera rendszerhez. Ezzel nem csak a biztonsági szintet tudjuk emelni környezetünkben, hanem fontos információt is kaphatunk egy-egy bűncselekmény esetén.

Hazánkban is az egyre rosszabbodó közbiztonság miatt a térfigyelő kamera fontossága és megléte nem kérdőjelezhető meg. Amire sajnos nap, mint nap bizonyítékot is kapunk. Bár sok jogi szabályozás van, mellyel a kiskapukat megtalálják a bűncselekmények elkövetői. De emellett sokkal több pozitív dolog szól egy térfigyelő mellett. Talán ezért is mind több közterületen, intézményben, társasházban, valamint magánháznál kerülnek kiépítésre kamerás megfigyelő rendszerek. Hiszen ezzel hozzájárulhatunk saját magunk és embertársaink személyi és vagyontárgyainak mindennapi biztonságának emeléséhez.

A köztudatban számtalan esetben a térfigyelő kamera eszközöknél még a félgömb alakú burkolatban lévő diszkréten utánunk néző megfigyelők szerepelnek. Amit a szakzsargonban egyébként speed dóm kamerának hívnak. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak ez a fajta kamera létezik térfigyelésre. Találhatunk olyan más kivitelű kamerákat is, melyeket ugyanúgy alkalmasak terület, és térfigyelésre.

Egy térfigyelő kamera eszközzel szemben támasztott követelmények

  • Fontos a folyamatos képi-, videó megfigyelés. Akár még szélsőséges időjárási viszonyok mellett is, ha kültéri megfigyelésről van szó. Az eszköznek biztosítania kell, hogy erős szélben, esőben, vagy hidegben is, folyamatos megfigyelésre legyen lehetőségünk. Ezért speciális védelemmel vannak ellátva a burkolatuk, mellyel akár szélsőséges viszonyok mellett is védve van a belső szerkezet és objektív. Ezzel biztosítva a meghibásodás nélküli megfigyelést.
  • 0-24 órában látható és rögzíthető felvételek. Összetevői úgy vannak kialakítva, hogy minimális fényviszonyoknál is biztosítani tudja az eszköz előtti területen látható képeket. Bizonyos kameráknál magába a házba kerülnek beépítésre infraledek, amik éjszaka biztosítják a megfigyelés.
  • Részletgazdag, tűéles képek, nagyobb távolságok áthidalása. A térfigyelő kamera eszközzel szemben támasztott egyik fontos tulajdonság a tökéletes és magas képfelbontás. Hiszen ezekkel rendszámot, vagy emberi arcot kell tudni azonosítani a rögzített kép alapján.