Ipari kamera nem csak nagy felhasználóknak

A vagyonvédelem területén egyre népszerűbb helyet tölt be a biztonsági megfigyelő. Már nem csak üzletek és közintézmények alkalmazzák, hanem mind többször magánszemélyek is. Ezen belül is a kültéri ipari kamera keresett leginkább. Amellyel tökéletes képi megfigyelést valósíthatunk meg bármely területen. Erről napjainkban is egyre többször kapunk tanúbizonyságot.

Az ipari kamera alatt nem feltétlen a nagy méretű biztonsági megfigyelő eszközöket kell érteni. Hiszen mint megannyi más dolognál, itt sem a méret a lényeg. Egy hagyományos kompakt méretekkel rendelkező kamera is szolgálhat kiváló megfigyelőként. Az ipari kamera lényege mindig a belső szerkezetben rejlik. Már teljesen kiváló kamerákat találhatunk szolgáltatóknál.

Ipari kamera rendszerrel szemben támasztott követelmények

Legyen szó akár nagyfelhasználóról, vagy kicsiről bizonyos elvárásokat mindenképp érdemes támasztani a megfigyelő rendszer felé. Ilyen lehet a kamera felbontása. Egy HD, vagy full HD felbontással rendelkező kamera már tökéletes és éles képet tud biztosítani. Ezt az elvárást viszont nem csak nappali fényviszonyok mellett kell biztosítania. Hiszen ugyanolyan fontos már napjainkban az esti és az éjjeli események rögzítése is.

Egy jó minőségű ipari kamera nem csak világosban nyújt segítséget, hanem este, vagy sötétben is. Ezt a funkciót a kamerához épített infra ledek biztosítsák a legtöbb esetben. Azonban vannak olyan eszközök, melyek magas fényérzékenységgel rendelkeznek, ezért nem szükséges plusz fény biztosítása. Bár ezek lényegesen drágább áron beszerezhetőek, ezért inkább nagyfelhasználók alkalmazzák ezt a biztonsági megfigyelőt.

Ipari kamera látószöge

Nagyobb távolságok áthidalása. Egy normál fix objektíves kamera átlagoson 5-10 méteres távolságban biztosít felismerhető képeket. Természetesen távolabbra is ellát, azonban személy azonosításra már nem minden esetben alkalmas. Az ipari kamera eszközök jellemzően ma már vario objektívvel vannak ellátva. Itt a telepítés helyszínén szabadon választható a látótávolság manuális beállítással a kívánt paraméterekre. Beállíthatjuk a kamerát úgy, hogy távolabbi ponton adjon felismerhető képet 10-20 m, vagy ha közelebbi területet szeretnénk figyelni 5-10 m, akkor nagyobb látószöggel. Amit mindenképp érdemes tudni, hogy minél távolabbi pontot szeretnénk figyelni, annál kisebb lesz a terület szöge amit beláthatunk. Természetesen találhatunk olyan speciális ipari kamera eszközöket is, melyek autófókusszal rendelkeznek, vagy vezérelhetőek eszközről. Képesek ráközelíteni bizonyos pontokra, vagy 360°-ban körbefordulni, esetleg bizonyos útvonalon „ellenőrizni”. Ezek a megfigyelő eszközök a speed dóm kamerák, melyek egyaránt megtalálhatóak mint kültéri, mint beltéri kivitelben. Árban itt is lényegesen nagyobb kiadással kell azonban számolni.

Távoli betekintés, hozzáférés. Ma már az ipari kamera rendszereknél általános elvárás a távoli elérhetőség. Ez hálózatba kötéssel könnyen megvalósítható. Feltétele a felszerelés helyszínén internetes kapcsolat biztosítása.

Egy ipari kamera használata esetén már bátran elmondhatjuk, hogy az ingatlan tulajdonosa tökéletes képi megfigyeléses vagyonvédelmet alakíthat ki. Ma már kedvező ajánlatokkal és konstrukciókkal elérhetőek ezek a biztonsági rendszerek a szolgáltatók kínálatában.