Otthonunk, irodánk, nyaralónk megóvása fontos tényezővé vált az életünkben, hiszen napjaink számottevő részét itt töltjük. Ezen a helyen találhatóak olyan tárgyaink, amiket az évek folyamán összegyűjtöttünk (régi ajándékba kapott értékes emléktárgyak, kemény és hosszú, fáradságos munkával megszerzett pénzünkön megvásárolt anyagi javaink) és nem utolsósorban olyan személyek, akik számunkra fontosak. Természetes dolog, hogy mindezt szeretnénk biztonságban tudni. Ennek érdekében mind többen építettünk ki elektronikus vagyonvédelmi rendszert ingatlanunkba. A legtöbb ingatlannál megtalálható védelmi rendszer a lakás riasztó szett, mellyel az illetéktelen behatolókat tudjuk elrettenteni értéktárgyaink eltulajdonításától.

A lakás riasztó szett számtalan formában és lehetőséggel megtalálható ma már a kereskedelemben. A különböző igényeket kielégítve vezetékes, vagy rádiós kiépítési lehetőséggel egyaránt vásárolhatunk kültéri-, beltéri védelemre vagyonvédelmi rendszert. Lehetőségünk van előre kialakított riasztó szett megvásárlására és arra is, hogy a szolgáltatók tanácsait és segítségét igénybe véve egy személyre szabott vagyonvédelmi rendszert alakítsunk ki ingatlanunk védelmére.

Bármilyen biztonsági rendszert is építsünk ki otthonunkba, vagy irodánkba fontos előre meghatározni, hogy milyen védelmi szintet is szeretnénk megvalósítani akár kültéren, akár beltéren. Valamint az ingatlan adottságainak és a helyszíni körülményeknek megfelelően milyen lehetőségeink vannak!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy egy kedvező árú akció láttán első fellángolásra megvásároljuk az adott riasztó szett összeállítást, majd csak később derül fény arra, hogy a mi ingatlanunkba nem megfelelő ez a védelem, vagy téves jelzéseket generál (cica van a lakásban és normál infra mozgásérzékelőkkel kerül felszerelve a riasztóközpont, vagy parapetes gázkonvektor, kazán, cserépkályha, légkondicionáló üzemel az ingatlanban).

A lakás riasztó szett fontosabb alkotóelemei

A riasztó szett bármilyen összeállítású is legyen, mindenképp tartalmaz bizonyos kötelező elemeket, ilyen a riasztóközpont, mely a teljes riasztó szett központi „agyát” képezi. Ez az eszköz figyeli a többi alkatrész működését, jelzi a távfelügyeleti szolgáltató, vagy tulajdonos felé a behatolást, valamint egy esetleges meghibásodást. A központhoz szervesen hozzátartozik a kezelő egység (számkódos tasztatúra), melyen keresztül tudjuk a biztonsági rendszerünket ki- és be élesíteni és a lakásriasztót programozni. Ezen felül szükséges még nyitás, és/vagy mozgásérzékelő, ami a héjvédelmet, vagy csapdaszerű térvédelmet biztosítja, itt már viszont fontos figyelembe venni a helyszíni adottságokat, hogy a megfelelő típust válasszuk. Hang-fényjelző, minden riasztó szett esetén találhatunk az eszközök között hang-fényjelzőt is, mely az esetleges behatolásra a helyszínen figyelmeztet, ez lehet kültéri, vagy társasházaknál, irodaházaknál beltéri szerelésű. Természetesen a legtöbb alap riasztó szett esetén opcionálisan még sok más hasznos alkatrészt is csatlakoztathatunk a későbbiek folyamán.

Sok szolgáltatónál találhatunk már akár ingyenes kiépítéssel, 0 forintért is védelmi rendszert, jellemzően ez a riasztó szett 0-24 órás felügyelettel érhető el, melyhez hűségszerződés tartozik.