Sok esetben, mikor vagyonvédelmi rendszert építettünk ki otthonunkban, irodánkban vagy üzletünkben úgy véljük, hogy a rendszer megvásárlásával egyszeri költséggel megoldhatóvá válik a teljes védelem kialakítás hosszú-hosszú évekig.

Ami valójában igaz is, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy csak úgy, mint más egyéb elektronikus berendezések esetén, itt is találhatóak olyan eszközök, melyek úgynevezett elhasználódó alkatrészek. Ilyen lehet a riasztó akkumulátor is.

A riasztó akkumulátor legfontosabb feladata

A lakásriasztó megvásárlásával az ingatlanunkba csak úgy építtethetünk ki egy megbízható védelmi megoldást, ha minden nem várt és kellemetlen eseményre kellőképpen felkészítjük a rendszert. Ilyen nem várt esemény lehet egy esetleges áramszünet is. Mivel a riasztórendszer folyamatos áramellátásról működik előfordulhat, hogy áramkimaradás esetén nem működik megfelelően, vagy egyáltalán nem működik az elektronikus berendezés.

Ezt elkerülvén a riasztó akkumulátor helye már a gyártási folyamat alkalmával kialakításra került a behatolásjelző rendszerek központi egységében és a hang-fényjelző szirénákban. Egy megfelelő töltéssel rendelkező riasztó akkumulátor akár több órán keresztül is képes működésben tartani a védelmi rendszert áramszünet esetén. Ezzel elkerülhetővé tudjuk tenni, hogy akár egy szándékos áramszünet okozásával, vagy a szolgáltatónál történő karbantartási áramlekapcsolás esetén hatástalanná váljon a védelmi rendszerünk

Riasztó akkumulátor típusok

Hasonlóan a gépjárművekben található akkumulátorhoz, ez az akkumulátor is speciális akkumulátor. Teljesítmény tekintetében többféle riasztó akkumulátor található meg a piacon. Függően a központ és az érzékelők nagyságától, van kisebb és nagyobb teljesítménnyel bíró. Egy pár érzékelős kis riasztó esetén nincs szükség nagy teljesítményű riasztó akkumulátorra, hiszen ezzel még nem fogjuk tudni növelni az élettartamát, viszont egy több tíz eszközzel kiépített nagy riasztó esetén már a kis teljesítményű riasztó akkumulátor nem biztos, hogy egy több órás áramszünet esetén megfelelő elektromos feszültséget tud nyújtani a teljes rendszer számára.

Teljesítmény tekintetében a központoknál a 2,2 Ah akkumulátortól kezdve a 7Ah akkumulátorig találhatunk megfelelő eszközöket. Bizonyos kültéri szirénák esetén gyárilag nincs beszerelve az akkumulátor, ezeknél szintén szükség lehet külön akkumulátorra, ezek már kisebb teljesítménnyel kell, hogy rendelkezzenek, jellemzően az 1,2Ah-tól kezdve a 4,5Ah teljesítményű akkumulátorok azok, amik biztosítani tudják a hibátlan működést áram szünet esetén.

A vagyonvédelmi szolgáltatóknál és kereskedéseknél a szakemberek pontos segítséget tudnak nyújtani, hogy a kialakításra kerülő rendszernél melyik riasztó akkumulátor is lesz az, ami számunkra szükséges

Riasztó akkumulátor esetén az élettartam befolyásoló tényezők lehetnek

Amit érdemes tudni, hogy ez a riasztó akkumulátor nem képes újratölteni önmagát, így az átlag élettartama jellemzően normál felhasználás mellett 2-3 év. Ezt az időtartamot különböző tényezők is tudják befolyásolni. Ilyen lehet az ingatlannál előforduló áramszünetek gyakorisága és időtartama, minél gyakoribb és hosszabb áramszünet esetén jelentősen csökkenhet az a feszültség, mely megfelelően képes ellátni a rendszer biztos működését.

További befolyásoló tényező lehet még a külső időjárás és az ingatlan fűtöttsége, hosszabb hideg időszakokban akárcsak a gépjárművek akkumulátoránál előfordulhat, hogy gyorsabban merül le. Illetve azokban az ingatlanokban, ahol télen nincs a fűtés megoldva szintén gyakrabban fordulhat elő, hogy a riasztó akkumulátor cserélt igényel.

Ezért a téli hónapok előtt érdemes ezekre az elhasználódó alkatrészekre nagyobb figyelmet fordítani, és a váratlan szirénázást elkerülve előre át ellenőriztetni a rendszert és a szükséges karbantartásokat elvégeztetni a vagyonvédelmi rendszerünkön.

 

Riasztó akkumulátor költségek

A riasztó akkumulátor cseréjével kapcsolatosan az alábbi kiadásokkal lehet számolni:

Függően az akkumulátor típusától, jellemzően az anyagköltségek 4.000-6.000,- Ft között mozognak.

A szerelés, illetve a kiszállás díja pedig szolgáltatónként eltérő lehet.

Természetesen az akkumulátor cseréjét a tulajdonos is meg tudja oldani, de érdemes egy teljes rendszer karbantartással összekötni, az akkumulátor cseréjét/ellenőrzését. Ezáltal költség megtakarításra is szert lehet tenni.

Amennyiben műszaki kollégával szeretne időpontot egyeztetni rendszer átvizsgálásra, akkumulátor cserére, akár egy telefonhívással elindíthatja.