Ujjlenyomat olvasó biometrikus azonosítás a vagyonvédelemben

Amikor az informatika világát éljük nem meglepő, hogy a vagyonvédelemben is egyre keresettebbek lettek azok az eszközök, melyek beilleszthetővé válnak ezekbe a rendszerekbe. Gondoljunk csak az okostelefonokra, vagy számítógépekre, ahol ma már teljesen megszokott védelmi móddá vált adataink megóvása érdekében a PIN kód helyetti ujjlenyomat olvasó használata, azaz a biometrikus azonosítás. Miért ne lehetne ugyanezt a módszert alkalmazni az ingatlanunk és egyéb ingóságaink megvédésénél is?!

Miért lehet hasznos az ujjlenyomat olvasó használata a vagyonvédelemben?

Bár kevesen gondoljuk végig az okokat, mégis teljesen egyszerű és logikus választ kaphatunk arra, hogy miért is biztonságos és hasznos az ujjlenyomat olvasó rendszer használata a hétköznapi ingatlanvédelemben, biztonságtechnikában. Hiszen ez a rendszer nem a személy tudására és ismereteire hagyatkozik, hanem egyedi sajátosságokra, melyek minden ember esetében különböznek. A biometrikus azonosítás nagy előnye, hogy ennél a fajta védelemnél magát a valós személyt azonosítjuk valamely egyedi tulajdonsága által, nem pedig azt amit ismer, vagy tud (PIN kód, jelszó, proxy kártya) amit akár egy lopás alkalmával bárki felhasználhat az illető nevében.

A vagyonvédelemben többféle biometrikus védelmi rendszert is találhatunk, mint például ujjlenyomat olvasó, írisz és retina azonosító, vagy ép hang- és arcazonosító. Hazánkban a leginkább elterjedt biometrikus védelmi megoldás az ujjlenyomat olvasó beléptető rendszer. Melyet már megfizethető áron megvásárolhatunk a vagyonvédelmi szakboltokban, kereskedésekben.

Hogyan működik az ujjlenyomat olvasó védelmi rendszer?

Először mindenkitől, aki a későbbiek folyamán jogosult lesz az ingatlanba történő ki-, belépésre ajánlatos egy mintavétel az adatbázisba. Az ujjlenyomat adatbázisba történő rögzítéséhez szükséges egy optikai kép készítése az ujj bőrének – javasolt több ujjról is elkészíteni a mintát – barázdáiról, mélységéről és mintázatáról, és akár a hőmérsékletéről is. (Fontos megjegyezni, hogy ezekkel a komplex adatokkal csakis élő személy lesz képes azonosítani magát, amivel máris kizárhatóvá válik a szilikon-ujjlenyomatos csalás lehetősége!) Az optikai ujjlenyomat olvasó ezt a feldolgozandó képet egy bináris kóddá alakítva tárolja el az informatikai rendszerben, mely már a későbbiek folyamán nem állítható vissza képpé ezzel is védve a személyiségi jogainkat és kizárja az adatlopás lehetőségét. Az elkészült bináris kódhoz egy szoftver segítségével tudjuk manuálisan hozzáadni a nevesítést és az adott jogosultságokat. Ezután máris használható a rendszer ki- és beléptetésre.

Maga az azonosítás gyorsasága a biometrikus eszközök technikai fejlődésével együtt mindinkább rövidül, a mai modern ujjlenyomat olvasó rendszerek már akár egy másodperc alatt is elvégzik az ellenőrzést és átengedést. Azonban nagyobb forgalmú ki-, belépési pontokkal rendelkező ingatlanokba (mint stadionok, irodaházak, ipartelepek) nem javasolt felszerelésük, mivel ez a pár másodperces áthaladás is fennakadást okozhat. Mivel még ha rövid időre is, de az ujjlenyomat olvasó rendszer előtt meg kell állni az illető személynek, amíg a leolvasóhoz odalép, és az elvégzi az azonosítási folyamatot.

Az ujjlenyomat olvasó beléptető rendszer kiválóan alkalmas lehet azonban kisebb létszámú (max. pár 10 fős) irodák, vagy magáningatlanok vagyonvédelmi feladatainak ellátására és az ingatlanban található értékek megóvására.