Riasztó akkumulátor gyors segítség a védelmi rendszernek

A biztonsági berendezések között még mindig előkelő helyet foglal el az ingatlan tulajdonosok körében a behatolásjelző rendszer. Azonban ha riasztó rendszert építettünk ki ingatlanunknál, gyakran a további karbantartásokra már nem figyelünk eléggé. Ilyenkor abba a hibába esünk, hogy azt gondoljuk egyszeri ráfordítással megoldhatóvá válik a teljes körű védekezés hosszú évtizedekre.

Ez részben igaz is! De mindenesetre hasznos tudni, hogy hasonlóképpen másféle elektronikus berendezésekhez, itt is léteznek olyan alkatrészek, amik idővel elhasználódnak. Esetleg elromlanak, vagy vesztenek minőségükből. A lakásriasztó berendezéseknél az egyik ilyen szavatossági alkatrész a riasztó akkumulátor. Főleg a téli időszakokban érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek, mivel a nagy hidegek jelentősen csökkenthetik minőségüket.

A riasztó akkumulátor feladata a behatolásjelzőnél

A riasztórendszer megtervezésénél és kiépítésénél érdemes számításba venni bizonyos nem várt és kellemetlen eseményeket is. Ezek az események lehetnek szándékos, vagy szolgáltatótól eredő áramszünetek. Természetesen alap esetben a lakásriasztó berendezés az ingatlanban található áramforráson üzemel, és nem a riasztó akkumulátor eszközről.

De mi történik ha kimaradás van?! Ilyenkor saját áramforrásról kell, hogy tovább működjön a berendezés. Hiszen a védelmi rendszereknek is szükséges folyamatos áramellátás. Így könnyűszerrel megeshet, hogy áramszünet esetén nem megfelelően, vagy egyáltalán nem működik a védelmi berendezés.

Riasztó akkumulátor

Riasztó akkumulátor

A MABISZ minősítéssel rendelkező behatolásjelzőknél, erre az áramproblémára a riasztó akkumulátor helye már a gyártás során kialakításra kerül. A központnál, valamint a kültéren elhelyezendő hang-fényjelző szirénában is. A megfelelő töltöttségi szinttel rendelkező riasztó akkumulátor akár több órahosszat képes üzemeltetni a behatolásjelzőt áramszünet esetén.

Így könnyedén megakadályozhatjuk, hogy egy tudatosan okozott áramszünet, vagy a szolgáltatói karbantartás esetén működésképtelenné váljon a rendszerünk. A riasztó akkumulátor egyéni feladatokat lát el. Ezért teljesítményét tekintve többféle riasztó akkumulátor található kereskedelmi forgalomban.

A riasztó központ nagyságától és a csatlakoztatott érzékelők darabszámától függően, vásárolhatunk kisebb, vagy nagyobb teljesítménnyel bírót. A pár érzékelős riasztórendszer esetén nem szükséges magas teljesítményű riasztó akkumulátor beépítésére. Mivel a nagyobb teljesítmény nem fogja emelni a rendszer élettartamát. Ellenben a 10 vagy afölötti érzékelővel kiépített rendszernél a kisebb teljesítmény kevés lesz. Mivel a kisebb teljesítményű nem biztosítja több órás áramszünet esetén, hogy az ajánlatos feszültséget kapja a rendszer.

Teljesítmény tekintetében a behatolásjelző központoknál a 2,2 Ah-tól kiindulva a 7Ah-ig találhatunk akkumulátort. A kültéri sziréna esetén olykor szintén szükség van külön akkumulátorra. Ezek kisebb teljesítményűek, eredendően az 1,2Ah-tól a 4,5Ah akkumulátorokig azok, melyek biztosítják a hibátlan üzemelést áramszünetnél.

Riasztó akkumulátor működését befolyásoló tényezők

Riasztó akkumulátor

Riasztó akkumulátor

Fontos megjegyezni, az akkumulátor teljes lemerülés után nem képes újratölteni önmagát! Az átlagélettartam normális üzemelés mellett 2-3 év.

Ezt bizonyos tényezők befolyásolhatják. Ilyen az objektumnál előforduló áramkimaradások sűrűsége és időtartama.

Más élettartam befolyásoló tényező az időjárás és az ingatlan szigetelése. Hosszasabb téli időszakokban ugyanúgy mint a személyautók akkumulátoránál előfordulhat, hogy előbb le merül.

Ezért tél előtt érdemes fokozottabb figyelmet fordítani rá. Így a váratlan szirénázás és meghibásodás elkerülhető.

Abban az esetben, ha műszaki kollégával szeretne időpontot egyeztetni rendszer átvizsgálásra, akkumulátor cserére, már egy telefonhívással elérheti azt.