Egyre több ingatlanban megtalálható már valamilyen módon az elektronikus védelmi rendszer Magyarországon, ezzel is próbáljuk védeni saját magunk, szeretteink és összegyűjtött vagyontárgyainkat. Jellemzően ezen védelmi rendszerek nagy többsége a lakásriasztó bár már egyre több helyen találkozhatunk kiegészítő védelemként a kamerás megfigyelő rendszerekkel is. Amit azonban fontos tudni, hogy a védelmi rendszer folyamatos és szünetmentes működéséhez olykor nem elegendő a 220V áram ellátás, mivel áramszünet esetén a biztonságos működést ezen rendszereknél a riasztó akkumulátor biztosítja.

A riasztó akkumulátor legfontosabb feladata!

Egy kiépített lakásriasztó esetén általános tendencia, hogy az ingatlanban található villanyhálózatot felhasználva kerül működtetésre a védelmi rendszer. De bármelyik ingatlan esetén előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy vagy egy szolgáltatói karbantartás miatt, vagy egy külső behatásra ez az áramellátás megszűnik, erre az esetre nyújt folyamatos működést a központban elhelyezett riasztó akkumulátor.

Áram szünet esetén mivel a hálózatról nem kap tápellátást a riasztó központ akkumulátor nélkül csakúgy mint minden más háztartási elektromos eszköz könnyen működésképtelenné válhat. Gyakran ezt próbálják kihasználni a betörők és az illetéktelen látogatók is, hiszen egy nyaralóban, ahol a tulajdonos nem tartózkodik ott nap, mint nap könnyen hatástalaníthatná így a védelmi rendszert. Annak idején, erről több példát is hallhattunk már. A villanyórát lekapcsolják, majd pár óra, vagy nap múlva már úgy mehetnek be az ingatlanba, hogy nem kell attól tartani, megszólal a rendszer és ezzel figyelmezteti a szomszédokat.

Ma már a legtöbb lakásriasztó esetén ez nem fordulhat elő. A MABISZ minősítéssel rendelkező rendszerek esetén alap követelmény, hogy egy esetleges áramszünet esetén is, a riasztó akkumulátor biztosítsa a védelmi rendszer szünetmentes működését.

Amennyiben a védelmi rendszert távfelügyelet szolgáltató felé átjeleztetjük, a szolgáltató diszpécsere nem csak egy áramszünet esetén értesíti a tulajdonost, hanem a riasztó akkumulátor merülése esetén is figyelmeztet, hogy a biztonságos működés szempontjából érdemes cserélni az eszközt.

A vagyonvédelmi rendszer nagyságától függően (érzékelők darabszáma, központ nagysága) érdemes választani a riasztó akkumulátor teljesítményét is, amennyiben 1-2 érzékelővel van kiépítve a rendszer egy 12-24 órás áramszünet kiküszöbölésére javasolt a 12V 4Ah riasztó akkumulátort használni, de ha már egy nagyobb érzékelő számú rendszert üzemeltetünk az ingatlanban, abban az esetben a nagyobb teljesítménnyel rendelkező 12V 7Ah riasztó akkumulátor használata javasolt, a minél nagyobb időintervallumú szünetmentes működés érdekében.

Amire viszont mindenképp érdemes odafigyelni, hogy ez a riasztó akkumulátor hasonlóan a gépjárművekben található akkumulátorokhoz időnként cserére szorulnak (2-3 évente). Ha ezt a karbantartást és cserét elhanyagoljuk könnyen előfordulhat, hogy áram szünet esetén, csak egy szirénázó, de működésképtelen rendszer fogad minket az otthonunkban.