Riasztó akkumulátor a folyamatos, szünet nélküli védelemért

Egyre több ingatlanban megtalálható már valamilyen módon az elektronikus védelmi rendszer Magyarországon, ezzel is próbáljuk védeni saját magunk, szeretteink és összegyűjtött vagyontárgyainkat. Jellemzően ezen védelmi rendszerek nagy többsége a lakásriasztó bár már egyre több helyen találkozhatunk kiegészítő védelemként a kamerás megfigyelő rendszerekkel is. Amit azonban fontos tudni, hogy a védelmi rendszer folyamatos és szünetmentes működéséhez olykor nem elegendő a 220V áram ellátás, mivel áramszünet esetén a biztonságos működést ezen rendszereknél a riasztó akkumulátor biztosítja.

A riasztó akkumulátor legfontosabb feladata!

Egy kiépített lakásriasztó esetén általános tendencia, hogy az ingatlanban található villanyhálózatot felhasználva kerül működtetésre a védelmi rendszer. De bármelyik ingatlan esetén előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy vagy egy szolgáltatói karbantartás miatt, vagy egy külső behatásra ez az áramellátás megszűnik, erre az esetre nyújt folyamatos működést a központban elhelyezett riasztó akkumulátor.

Áram szünet esetén mivel a hálózatról nem kap tápellátást a riasztó központ akkumulátor nélkül csakúgy mint minden más háztartási elektromos eszköz könnyen működésképtelenné válhat. Gyakran ezt próbálják kihasználni a betörők és az illetéktelen látogatók is, hiszen egy nyaralóban, ahol a tulajdonos nem tartózkodik ott nap, mint nap könnyen hatástalaníthatná így a védelmi rendszert. Annak idején, erről több példát is hallhattunk már. A villanyórát lekapcsolják, majd pár óra, vagy nap múlva már úgy mehetnek be az ingatlanba, hogy nem kell attól tartani, megszólal a rendszer és ezzel figyelmezteti a szomszédokat.

Ma már a legtöbb lakásriasztó esetén ez nem fordulhat elő. A MABISZ minősítéssel rendelkező rendszerek esetén alap követelmény, hogy egy esetleges áramszünet esetén is, a riasztó akkumulátor biztosítsa a védelmi rendszer szünetmentes működését.

Amennyiben a védelmi rendszert távfelügyelet szolgáltató felé átjeleztetjük, a szolgáltató diszpécsere nem csak egy áramszünet esetén értesíti a tulajdonost, hanem a riasztó akkumulátor merülése esetén is figyelmeztet, hogy a biztonságos működés szempontjából érdemes cserélni az eszközt.

A vagyonvédelmi rendszer nagyságától függően (érzékelők darabszáma, központ nagysága) érdemes választani a riasztó akkumulátor teljesítményét is, amennyiben 1-2 érzékelővel van kiépítve a rendszer egy 12-24 órás áramszünet kiküszöbölésére javasolt a 12V 4Ah riasztó akkumulátort használni, de ha már egy nagyobb érzékelő számú rendszert üzemeltetünk az ingatlanban, abban az esetben a nagyobb teljesítménnyel rendelkező 12V 7Ah riasztó akkumulátor használata javasolt, a minél nagyobb időintervallumú szünetmentes működés érdekében.

Amire viszont mindenképp érdemes odafigyelni, hogy ez a riasztó akkumulátor hasonlóan a gépjárművekben található akkumulátorokhoz időnként cserére szorulnak (2-3 évente). Ha ezt a karbantartást és cserét elhanyagoljuk könnyen előfordulhat, hogy áram szünet esetén, csak egy szirénázó, de működésképtelen rendszer fogad minket az otthonunkban.