Jelenleg már senki nem mondhatja azt, hogy a család és az ingatlan védelmének a megoldása luxusnak számít. Hiszen az egyre inkább romló közbiztonság, az egymással szemben tanúsított odafigyelés hiánya mind sürgetőbbé teszi, hogy önmagunk gondoskodjunk a személyünket és értékeinket érintő védelmi megoldáson. Ezért elmondható, hogy hazánkba általánosan szükségessé vált a riasztórendszer kiépítése ingatlanunkban, legyen szó magánházról, lakásról, nyaralóról vagy csak cégünk székhelyéről, telephelyéről.

A riasztórendszer kiépítése ma már számtalan lehetőséggel megoldható. Akár új építésű ingatlanról legyen szó, akár már meglévő ingatlanról mindkét esetben lehetőség van az esztétikus kivitelezésre egy védelmi rendszer esetén.

Riasztórendszer kiépítése vezetékesen vagy vezeték nélkül!

Ma már szinte alig van árban különbség a vezetékes és a rádiós lakásriasztók között. Illetve számtalan esetben találkozhatunk már olyan rendszerekkel, ahol költséghatékonyabb megoldás lehet az esztétikus vezeték nélküli (rádiós) riasztórendszer kiépítése. Amennyiben nagyobb darabszámú érzékelő kerül az ingatlanba elhelyezésre, már könnyen előfordulhat, hogy amit a kiépítési munkadíjon meg tudunk spórolni befektetve a rádiós lakásriasztó eszközökbe kedvezőbb áron valósítható meg a rendszer kialakítása. Nem beszélve a hibrid rendszerekről, amelyeknél kombinálható a vezetékes központ rádiós érzékelőkkel.

Másrészt egyre több alkalommal találkozhatunk olyan elektronikus védelmi rendszerrel is, ahol már az ingatlanba történő bejutás előtt jelez a rendszer. Ez köszönhető a kiegészítő kültéri védelmi eszközöknek. Ennél a megoldásnál kültéren kerülnek elhelyezésre mozgásérzékelők, infrasorompók. Azonban a kültéri riasztórendszer kiépítése alkalmával mindenképp figyelembe kell venni, hogy a területen elhelyezett növényzet (fák, bokrok, sövények) rendezettek legyenek, mert könnyen előfordulhat, hogy ennél a védelmi rendszernél egy-egy erősebb szélnél a belógó faágak, mozgó növényzet téves riasztást okozhat, így ez a védelmi megoldás idővel több bosszúságot okozhat, mint megnyugvást.

Riasztórendszer kiépítése alkalmával még érdemes kalkulálni azzal is, hogy ne csak helyileg szirénázó rendszert alakítsunk ki, hanem mindenképp továbbítson jelzést a rendszer akár a tulajdonos mobiljára, de leginkább javasolt a 24 órás távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele. Hiszen ennél a védelmi megoldásnál egy folyamatos felügyelet alá kerül a rendszer, így nem csak egy esetleges behatolásról szerezhetünk azonnal tudomást, de a kivonuló járőrszolgáltatás igénybevétele mellett, még egy fokozott védelmi rendszer is életbe tud lépni.

A távfelügyeleti kivonuló járőrszolgáltatással igénybe vett riasztórendszer kiépítése, már egy optimális biztonságot nyújthat bármelyik ingatlan esetén. Hiszen ekkor maximalizált időn belül (jellemzően ez a legtöbb szolgáltató esetén 15 perc) egy riasztás alkalmával képzett szolgálat vonul a helyszínre. Amennyiben pedig valós a riasztás, azaz behatolás történik az ingatlanba, nem csak a betörő tevékenykedésének az ideje redukálódik le minimálisra, de az elfogás lehetősége is nagymértékben növekszik.

Bár a felügyeleti szervhez bekötött riasztórendszer kiépítése mindenképp havidíj vonzattal jár, de mindenképp egy nagyobb biztonsági fokozatot jelent az ingatlan és személyvédelem területén.