Magánlakásokban, irodákban, üzletekben is egyre többször láthatunk elektronikus behatolásjelző rendszert. Ezen rendszerek elsődleges feladata a személy és vagyonvédelem biztosítása. Persze önmagában a riasztórendszer megléte még nem elegendő a megfelelő védelemhez. Hasonlóan más elektronikus rendszerekhez, itt is megtalálhatóak azok az eszközök, melyek elhasználódó alkatrészek. Ezért időnként ellenőrizni és cserélni kell azokat. Ilyen alkotórésze a behatolásjelző rendszernek a riasztó akkumulátor.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a lakásriasztó egyszeri megvásárlásával már hosszú évekre biztosítottuk a védelmünket. Azonban ez közel sem igaz, vagyis nem teljesen! Fontos tudni, hogy a riasztórendszer folyamatos megbízható üzemeléséhez nem elegendő a 220V tápellátás. Hiszen áramszünet alkalmával a megbízható működést a rendszernél a riasztó akkumulátor biztosítja.

A riasztó akkumulátor biztonsági feladata!

A lakásriasztó esetén bevett irányvonal, hogy az ingatlanban található villanyhálózatra csatlakoztatva kerül működtetésre a rendszer. Azonban csak úgy építtethetünk ki megfelelő biztonsági rendszert, ha a nem várt és kellemetlen esetekre kellő mértékben felkészülünk. Hiszen bármikor előfordulhat, hogy az áramszolgáltató karbantartása végett, vagy külső behatásra ez az áramellátás megszűnik. Az ilyen esetekben ad szünetmentes működést a biztonsági központban elhelyezett riasztó akkumulátor.

Riasztó akkumulátor

Riasztó akkumulátor

Mivel nem kap tápellátást a lakásriasztó akkumulátor nélkül, akárcsak más háztartási berendezés könnyen működésképtelenné válhat. Gyakorta megkísérlik ezt kihasználni a betörők. Akár egy nyaralóban, vagy irodában. Mikor a tulajdonos nem tartózkodik a helyszínen, könnyen hatástalaníthatóvá válik a védelmi rendszer. Régebben erre több példát is hallhatunk. A villanyórát megbabrálják és néhány óra múlva már védtelen is az ingatlan riasztó akkumulátor nélkül.

Ez a MABISZ minősítéssel rendelkező riasztórendszereknél nem fordulhat elő. A riasztó akkumulátor helye már a gyártás során kialakításra került a riasztóközpont dobozában és a hang-fényjelző szirénában. Mivel itt követelmény, hogy áramszünet alkalmával is akkumulátorról működőképes legyen a riasztó berendezés.

Ha a behatolásjelzőt 0-24 órás távfelügyelet felé is átjeleztetjük, a diszpécsere áramszünet esetén is értesíti a szerződő partnert. Ez mellett az akkumulátor merülésére is felhívja a figyelmünket.

Az akkumulátor élettartam befolyásoló tényezői

Riasztó akkumulátor

Riasztó akkumulátor

Fontos tudni, hogy az akkumulátor nem képes újratölteni magát. Ezért az átlag élettartama normál üzemelés mellett 2-3 év. Ezt különböző tényezők befolyásolhatják. Ilyenek a kiépítés helyszínén előforduló áramszünetek gyakorisága és időtartama. Többszöri és hosszan tartó áramszünetnél csökkenhet az átlag élettartam. Egyéb befolyásoló tényező a kültéri időjárás és az ingatlan fűtöttsége, szigetelése. Téli hideg időszakban az akkumulátorok is gyorsabban merülnek le. Valamint ott, ahol hiányzik télen a fűtés ugyancsak sűrűbben fordulhat elő, hogy a riasztó akkumulátor cserét igényel.

Kapcsolódó videók


[ad_searchyt search=’How lead acid battery’]