Magyarországon is előtérbe került az ingatlan védelem az elmúlt évek folyamán. Így egyre több magánlakásnál, irodánál találhatunk már elektronikus védelmi berendezést. Ennek legfőbb oka, hogy igyekszünk minél nagyobb figyelmet fordítani személyünk és értékeink védelmére. Pláne olyan helyeken, ahol nagyobb veszélynek vagyunk kitéve az ingatlanbetörésekkel szemben. Általánosságban még mindig a lakásriasztó rendszerek kerülnek ilyen esetben felszerelésre. Bár mind több alkalommal találkozhatunk már biztonsági kamerás megfigyelő rendszerekkel is. Azonban érdemes tudni, hogy a riasztórendszer folyamatos és szünetmentes működéséhez nem mindig elég a 220V tápellátás. Hiszen egy áramszünet alkalmával a biztonságos működést a riasztó akkumulátor biztosítja.

Riasztó akkumulátor feladata a védelemben

A kiépítésre kerülő riasztó berendezések esetén maga a központ az ingatlanban található elektromos hálózatra csatlakozva működik. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szolgáltató karbantartás végez és kikapcsolja az áramot. Vagy külső tényező miatt az áramellátás ingadozik, vagy megszűnik. Ilyenkor nyújt segítséget a folyamatos működéshez a központban elhelyezett riasztó akkumulátor.

Áramszünetkor mivel a hálózatról nem kap tápellátást a biztonsági központ csakúgy mint minden más elektromos háztartási berendezés könnyen működésképtelenné válhat. Előfordul, hogy ezt használják ki a betörők és az illetéktelen behatolók. Hiszen a nyaralókban, ahol a tulajdonos nem tartózkodik folyamatosan ott könnyen hatástalanítható így a biztonsági rendszer. Ilyen esetekről a híradásokban többször is hallhattunk. Lekapcsolják a villanyórát, majd pár óra, vagy nap múlva úgy mehetnek be az ingatlanba, hogy nem kell tartaniuk attól, hogy megszólal a rendszer. Sem a szomszédok, sem a tulajdonos nem értesül erről.

Napjainkban a MABISZ minősítéssel rendelkező lakásriasztóknál már ez nem fordulhat elő. A minősítéssel rendelkező rendszereknél alapkövetelmény, hogy egy esetleges áramszünet esetén a riasztó akkumulátor biztosítsa a szünetmentes működést.

Továbbá, ha a riasztórendszert 0-24 órás távfelügyelet felé is átjeleztetjük, a szolgáltató diszpécsere az ilyen esetekben értesít minket telefonon. Ez nem csak az áramszünetre vonatkozik, hanem a riasztó akkumulátor merülésére is. Ilyenkor a biztonságos működés érdekében érdemes a tulajdonosnak kicserélni az eszközt.

A riasztórendszer nagyságától függően – érzékelő darabszám – érdemes megválasztani a riasztó akkumulátor teljesítményét is. Ha csak pár darab érzékelő kerül kiépítésre elegendő a kisebb teljesítményű riasztó akkumulátor. Ez egy 12-24 órás áramszünet kiküszöbölésére elegendő. Amennyiben viszont már nagyobb érzékelő darabszám van, az erősebb teljesítménnyel rendelkező 12V 7Ah riasztó akkumulátor beszerelése ajánlott. A minél terjedelmesebb időtartamú szünetmentes működés érdekében.

Azt kell még tudnunk, hogy a riasztó akkumulátor hasonlóan a gépkocsikban megtalálható akkukhoz bizonyos időközönként cserére szorulnak. Az akkumulátor normál élettartama 2-3 év.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Sealed acid battery works’]