Rejtett kamerák az álcázott megfigyelő rendszerek

Mind nagyobb igény jelentkezik napjainkban az ingatlanok védelmi rendszerének kialakítására. Legyen az magáningatlan, vagy céges objektum. A vagyonvédelemben már különböző védelmi rendszereket találhatunk. Ezek hatékony segítséget biztosítanak a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében. Ilyen védelmi rendszer lehet a rejtett kamerák is. Ezekre a megfigyelőkre azért is van szükség, mert gyakorta nem egy külső személy által elkövetett bűncselekményt kell felderíteni. Hanem pont egy belső alkalmazott, vagy hozzátartozó tevékenységét szükséges rögzíteni. Az ilyen esetekben a hagyományos kamerák nem feltétlenül adnak megfelelő védelmet.

A bolti lopásoknál, legyen szó tolvajról, vagy saját alkalmazottról minden esetben veszteséget jelent az üzlet tulajdonosának. Ha ezek a lopások hosszabb ideig folytatódnak akár több százezres kár is keletkezhet. Normál esetben a hagyományos megfigyelők is elrettentőek tudnak lenni. De ha nem csak elrettenteni szeretnénk a tolvajokat, hanem tetten is érni, érdemes a rejtett kamerák által üzemeltetett megfigyelőrendszerben gondolkodni. Ezzel záros időn belül számíthatunk megtérülésre. Valamint a rendszer a kiépítési költségen felül még „plusz” bevételt is generálhat. Azzal, hogy kevesebb lopás fog történni az adott üzletben.

Rejtett kamerák fajtái

A rejtett kamerák között többféle típust is találhatunk. Az egyik olcsó, valamint keresett eszköz a kém kamera. Ezek a rejtett kamerák golyóstollba, távirányítóba, ébresztőórába és hasonló eszközökbe épített megfigyelők. Megvásárolhatóak az interneten különböző külföldi webshopokban. De hasznos tudni, hogy a kémeszköznek számító rejtett kamerák használata Magyarországon nem legális. Ebből kifolyólag kereskedelmi forgalmazása is illegális. A kém kamerák által rögzített felvételeket bűncselekmények bizonyítási eljárásánál sem áll módunkban felhasználni. Vagy könnyen előfordulhat, hogy a törvény előtt még mi vállunk bűnössé használatával. A kém kameráknak további hátrányuk a hagyományos megfigyelők használatával szemben, hogy a rögzítési időtartományuk is igen behatárolt. Mivel saját tápellátásról üzemelnek és az események rögzítése is belső memória kártyára történik. Ezért hosszabb időtartamú felvételek rögzítésére nem megfelelő.

A másik lehetőség a biztonságtechnikában alkalmazott rejtett kamerák felszerelése. Ezek ellentétben a kém kamerákkal fix kiépítésűek. Ezért egy zárt láncú rendszert alkotnak. A rejtett kamerák legfontosabb feladata, hogy külső szemlélő részére észrevétlen maradjon. Ezért mindenképp fontossá vált megoldani, hogy a külső burkolaton ne lehessen észrevenni a megfigyelést.

A vagyonvédelemben használt rejtett kamerák legtöbbször mozgásérzékelőnek, vagy füstérzékelőnek vannak álcázva. Ezeknél nem jelent hátrányt, ha riasztóberendezés is kerül kiépítésre. Mivel így könnyebben beilleszkedik az adott környezetbe.

Speciális rejtett kamerák a panel kamerák. Ezeket álmennyezetbe és egyéb az ingatlanban megtalálható berendezési tárgyakba rejthetjük el. A panel kamerák rendelkeznek a legkisebb mérettel. Burkolata egyedül a belső elektronikát védő műanyag ház. Mérete nagyjából 2×2 cm-es nagyságú. Az optika általában tűoptikás, vagy csavarfejnek álcázott optika. Ezzel lehetőség adódik a minél kisebb látható felület elérésére.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Hidden CCTV sample’]