Mozgásérzékelő kültéri, beltéri betörésvédelem

Gyakran felmerülő kérdés ingatlanvédelem kialakítás alkalmával, hogy milyen biztonsági rendszerrel védjük otthonunkat, üzletünket a betörőkkel szemben. Ma már a vagyonvédelemben számos megoldás közül választhatunk. Legyen az mechanikus, vagy elektronikus védelem. Elmondható, hogy a leggyakrabban keresett és alkalmazott védelem kialakítása a riasztórendszer Amely nyitás és mozgásérzékelő eszközökkel van kiegészítve. Ezt követi népszerűségben a kamerás megfigyelő.

Mozgásérzékelő az optimális védelem kialakításáért!

Az optimálisan kiépített riasztórendszer összetettebb, hogy megfelelő védelmet tudjon ellátni. Így érdemes figyelmet szentelni a külső héjvédelemre és kiépíteni egy belső térvédelmet is. Maguk a nyitásérzékelők, és a kültéren elhelyezett mozgásérzékelő hatékony védelmet nyújt behatolás ellen. Ám köztudott az is, hogy 100%-os védelem nem létezik. Azonban törekedhetünk rá, hogy közel legyünk a tökéletes védelemhez. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy beltéren is megoldott legyen a védelem, ha mégis bejut az ingatlanba egy illetéktelen személy.

Erre javasolja a szakirodalom a belső csapdaszerűen kiépített védelmet, melyet mozgásérzékelő eszközökkel alakíthatunk ki. Így, ha sikerül is bejutni az ingatlanba a betörőnek a sikerélmény nem fog sokáig tartani. Mivel az érzékelő előtt történő mozgással azonnal jelez a riasztónk, amivel értékes időt és pénz megtakarítást nyerhetünk magunknak.

Mozgásérzékelő fajták beltéri használatra

– Hagyományos infra érzékelő: Kezdetek óta használt védelmi eszköz riasztórendszerek esetén. Az adott ingatlan belső területének védelmére szolgál. Jellemzően 90°-os szögben, 10-15 méteres távolságig érzékel bármilyen mozgást.

– Kombinált dual mozgásérzékelő: A normál érzékelő továbbfejlesztett változata. Dupla optikájával az infra mellett, mikrohullámokat is érzékel. Ezzel elkerülhetőek a hirtelen hő változásból (konvektoros fűtés, légkondicionáló, légmozgás) adódó téves riasztások.

– Kisállat-immunis mozgásérzékelő: A normál és a dual érzékelőknél is vásárolhatunk már kisállatvédelemmel ellátott eszközöket, mely súlyt és magasságot is figyel. Azonban azokban az ingatlanokban, ahol cica is található bekapcsolt rendszer mellett előfordulhatnak téves riasztások. Mivel cicáink gyakran tartózkodnak magasabb (ablakpárkány, szék, szekrény) helyeken. Az ilyen helyiségekben a mozgásérzékelők használata nem igazán javasolt.

Kültéri mozgásérzékelő mitől más, mint a beltéri használatú?

A kültéri mozgásérzékelő régóta jelen van a piacon, azonban inkább napjainkra terjedt el alkalmazásuk. Érdemes azonban tudni, hogy mind a mai napig előfordulhatnak ezeknél az eszközöknél téves riasztások. Hiába történnek fejlesztések mellyel próbálják a gyártók kiszűrni a hibákat. Számolni kell azzal, hogy a kültéri érzékelőknél bármikor előfordulhatnak „téves” riasztások.

Ezek az érzékelők más körülmények között kell, hogy működjenek, mint a beltéri eszközök. Az első lényeges eltérés, hogy kültéren előfordulhat eső, süthet a nap, valamint fújhat a szél. A hőmérséklet is sokkal tágabb tartományban ingadozik, mint ingatlanon belül. Ezekkel szemben kell ellenállnia és megfelelően működnie az érzékelőnek.