A biztonsági megfigyelő rendszereknél az elmúlt évek folyamán rohamos fejlődés történt a gyártási folyamatoknál, hiszen megjelentek a korszerűbb digitális eszközök is. Az analóg rendszerek után, így már elérhetővé váltak a digitális nagy felbontással rendelkező HD és full HD megfigyelő eszközök a végfelhasználók részére a kereskedelemben.

A digitális kamerák esetén elsősorban az alap megfigyelő eszközök váltak elterjedtebbé, ezzel is kielégítve a felhasználói igényeket. Majd idővel már a speciális rendszerek is egyre inkább elérhetővé váltak. Ilyen a kevésbe feltűnő, szinte már észrevétlen megfigyelést szolgáló digitális rejtett kamera is.

Digitális HD felbontású rejtett kamera

Hasonlóan a hagyományos álcázott megfigyelő eszközökhöz a digitális rejtett kamera is ugyanolyan külső felépítéssel és paraméterekkel érhető el a kereskedelemben, mint a kisebb felbontással rendelkező társai. A különbség leginkább a belső szerkezetben található.

Mivel ez a rejtett kamera olyan belső chip szerkezettel rendelkezik már, ami képes a digitális jeltovábbításra és felbontás tekintetében is a HD minőségű eszközökkel azonos, így az álcázott megfigyelésnél is lehetőség van a tökéletes és részletgazdag képi betekintésre és a felvételek rögzítésére. Tehát elmondható, hogy a biztonságtechnikában és a vagyonvédelemben ezen a speciális területen is lehetővé vált már a minőségi felvétek készítése, legyen szó bármilyen eseményről.

Vagyonvédelmi rejtett kamera, vagy kémkamera?

A kereskedelemben és webáruházakban találhatunk olyan kémkamerákat, melyekkel önmagunk szórakoztatására vagy ép megnyugtatására készíthetünk videó felvételeket. Ezek az eszközök megtalálhatók különböző kialakításban is, mint például tollkamera, asztali órába rejtett, távirányítóba, vagy épp karórába rejtett kamera és sok egyéb más típusban és kivitelben találhatunk még ebben a kategóriában ha már csak az interneten böngészünk is.

Jellemzően kedveltek a mobilitásuk miatt, mivel könnyen mozgathatóak és saját akkumulátorral rendelkeznek. Bár azt érdemes figyelemben venni ezeknél a kémkameráknál, hogy egy-egy esemény tárolása idő szempontjából igencsak behatárolt, nagyjából pár órás kép és hang anyag rögzítését teszi lehetővé.

Azonban ezeknél a megfigyelő eszközöknél figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy az ily módon általuk rögzített felvételeket semmilyen formában nem áll módunkban a későbbiek folyamán felhasználni, még egy valós bűncselekmény esetén sem. Jelenleg a Magyarországi törvények ezen videómegfigyelők (kép-, hangrögzítők) kereskedelmi forgalmazását és importálását szigorúan ellenőrzik és akár büntethetik is, mivel besorolás szerint a kémkamerák nevükből is adódóan haditechnikai eszköznek minősülhetnek.

A biztonságtechnikában, vagyonvédelemben használatos rejtett kamera ilyen szempontból teljes mértékben különbözik az előzőekben említett kémkameráktól. Ez a fajta rejtett kamera egy fix helyen kiépítésre kerülő megfigyelő rendszer egyik fontos eszköze. Leginkább olyan ingatlanokban kerülnek kiépítésre (üzlet helységek, szórakozóhelyek, kereskedelmi egységek, lakások), ahol nagyobb számban fordulhat elő lopás vagy értékek eltulajdonítása, esetleg személy ellen elkövetett bűncselekmény.

A vagyonvédelemben használatos rejtett kamera kivitel szempontjából leggyakrabban a riasztórendszerek mozgásérzékelőjének, vagy füstérzékelőjének a házában kerülnek elhelyezésre. De találhatunk mini kamerát is, melyet álmennyezetben, vagy az ingatlanon belül használt egyik berendezési tárgyban rejthetünk el észrevétlenül.