Távfelügyelet ár, mely befolyásolhatja a riasztórendszer költségeit is

Hazánkban is egyre több helyen kerül az ingatlanokba valamilyen formában védelmi rendszer kialakításra. Számos esetben találkozhatunk így lakásokban, családi házakban és irodákban is kiépített riasztórendszerrel és kamerás megfigyelőrendszerrel. Természetesen még elsődlegesen az ingatlan védelem kialakítására az elektronikus riasztó az, ami felszerelésre kerül.

Egyre több esetben ezek a védelmi rendszerek már 24 órás felügyeleti szolgáltatással együtt kerülnek használatba. A 0-24 órás távfelügyelet ár tekintetében ugyan havi kiadást jelent a felhasználónak, de számtalan esetben különböző kedvezményeket kínálnak a cégek a szolgáltatás igénybevételéért.

A távfelügyelet ár költsége az ingatlan tulajdonos számára több részből tevődik össze a legtöbb szolgáltatónál. Annak függvényében, hogy a riasztórendszer jelzéseire milyen intézkedést kell végezni a szolgáltató diszpécsereinek különböző árakkal és kiadással számolhatunk.

Az alap távfelügyelet ár jellemzően az értesítési szolgáltatást takarja. Ennek keretében a riasztórendszer által küldött jelzéseket a felügyeleti központban figyelik, és egy-egy intézkedés köteles jelzés (riasztás, áramszünet, akkumulátor merülés, teszt elmaradás) esetén az ügyeletesdiszpécser értesíti az ingatlan tulajdonosát, vagy az általa megjelölt kapcsolattartó személyt/személyeket.

Természetesen további szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a riasztórendszer tulajdonosai a felügyeleti cégek kínálatai között, ezek a többlet intézkedések elkerülhetetlenül befolyásolják és növelhetik a távfelügyeleti ár összegét.

További távfelügyelet ár befolyásoló szolgáltatások a teljesség igénye nélkül:

  • Az első és leginkább jellemző távfelügyelet ár többletköltséget is jelentő szolgáltatása a 0-24 órás felügyelet esetén a kivonuló járőrszolgáltatás. Ennek keretében viszont, nem csak telefonos értesítést kap a rendszer tulajdonos, hanem riasztás jelzés esetén előre és szerződésben rögzített meghatározott időkorláton belül a felszerelés helyszínére küld egy képzett járőrt a központból a diszpécser. Ez már egy magasabb fokozattal rendelkező szolgáltatás, mivel itt nem csak értesítést kap az ingatlan tulajdonosa, hanem minden esetben, még akkor is, ha senki sem tartózkodik a helyszínen, történik személyes ellenőrzés a riasztás okáról. Fontos megjegyezni, hogy bár egyre több településen elérhető már ez a távfelügyeleti forma, azonban vannak olyan helyek, ahol a kevesebb ügyfélszám és a magas járulékos költségek miatt a 0-24 órás felügyelettel foglalkozó cégek ezt a típusú szolgáltatást még nem tudják biztosítani. Ezért mindenképp érdemes ez ügyben előre tájékoztatást kérni a szolgáltatás igénybevétele előtt.
  • Lehetnek olyan műszaki berendezések is, melyek másfajta intézkedést igényelnek riasztás esetén. Ilyen lehet a tűzjelzőeszközök riasztás jelzése, melyre a diszpécsernek a helyi tűzoltóságot is értesítenie kell. Ebben az esetben a távfelügyelet ár úgyszintén magasabb összeget jelent kiadás szempontjából a tulajdonos számára, mivel egy ilyen riasztásnál a tűzoltóság is a helyszínre vonul. Ezt a tűzjelzőeszközök riasztásának figyelés kérése esetén mindenképp érdemes számításba venni.
  • A távfelügyelet ár nem utolsósorban függ attól is, hogy milyen módon történik a rendszer átjelzése. A GSM/GPRS átjelzés esetén mindenképp érdemes nagyobb költséggel számolni. Ezen átjelzési formánál a szolgáltatók biztosítják a SIM kártyát is az ügyfelek részére, melynek úgyszintén van egy forgalmi díja.