Infra kamera az éjjeli őrszem

A vagyonvédelemben használatos biztonsági kamerák esetén ma már jellemzően csak olyan eszközökkel találkozhatunk, melyek képesek biztosítani éjszaka is, vagy pedig teljes sötétség mellett a tulajdonos részére megfigyelést a kiépítés helyszínén. Az infra kamera elterjedésével sokkal egyszerűbbé és könnyebbé vált az éjjeli megfigyelés a vagyonvédelem területén.

A biztonsági kamerák esetén pár éve még gondot okozhatott azokon a helyszíneken a felvételek rögzítése és az éjszakai betekintés, ahol külön megvilágítás nem volt biztosítva. Ezért mindig szükséges volt plusz megvilágítás kiépítésére, ami tovább növelhette a rendszer költségeit.

Miről ismerhető fel az infra kamera?

Az infra kamera egyik és talán leglényegesebb ismérve, hogy akár teljes sötétségben, vagy éjjel is képes értékelhető videóképet biztosítani a rögzítő egység felé. Ezáltal akár olyan eseményeknek is a szemtanúi lehetünk, amiket máskülönben ha nem az infra kamera képén keresztül néznénk észre sem vennénk szabad szemmel.

A másik jellemző tulajdonsága az infra kamera eszköznek, hogy szürkületben, vagy éjjel a kamerával szemben állva halvány piros fénypontokat láthatunk az objektív körül. Ezeket a halvány pontokat nevezzük infra ledeknek, melyek a természetes szabad szemmel láthatatlan környezeti fényt használják fel megvilágításnak. Ezáltal könnyebben észrevehető válik a kiépített rendszer, de ez még elrettentő erővel is hathat az illetéktelen behatolással próbálkozó személyek felé.

Az infra ledek infravörös sugarak kibocsájtásával az eszköz környezetében található terep tárgyakról visszaverődő fény felhasználásával biztosítják a megvilágítást az objektív fényérzékelőjének. Ezáltal akár teljes sötétségben is képes látni és érzékelni az infra kamera. A belátható terület nagyságát a külső időjárási viszonyok némileg befolyásolhatják. Tiszta időben akár egész távolra elvilágíthatnak az infra ledek, míg ködös, párás időjárásnál ez a távolság jelentősen is csökkenhet.

Az infra kamera működési elve

Ahhoz, hogy éjjel vagy szürkületben is egy megfigyelőrendszer esetén értékelhető képet kapjunk mindenképp szükségessé vált az objektív előtt terület fényviszonyainak feljavítása. Erre azért van szükség, hogy az objektívvel érzékelni tudjuk a kamera előtti mozgást, állapot változást, miáltal az képi jeleket tud továbbítani a rögzítő vagy megfejelnítő felé. Az infra kamera hasonlóan az egyszerű alap biztonsági kamerához nappal ugyanúgy színes képet biztos, azonban szürkületben átvált fekete-fehér kép továbbításra.

Régebben ezeknek a kameráknak egyetlen hátránya az, hogy nappal az infra megvilágítás miatt a színeket nem helyesen adták vissza megjelenítés alkalmával, a piros rózsaszín vagy narancsként, a kék zöld árnyalattal volt érzékelhető. Az elmúlt pár évben már ezt egy szűrő segítségével a gyártók teljes mértékben javították. A kamerán belül elhelyezett infra szűrő segítségével automatizálttá vált.