Egyre több ingatlan esetén találkozhatunk már elektronikus vagyonvédelmi rendszer kialakítással, mely a tulajdonos számára védelmet biztosít az illetéktelen behatolókkal szemben. Ezek a rendszerek jellemzően lakásriasztók, vagy biztonsági kamerás megfigyelők. A lakásriasztók fejlettségének köszönhetően már lehetőség van arra is, hogy gyorsan és egyszerűen kezeljük a biztonsági rendszerünket, akár egy proximity kártya segítségével.

Ma már számos riasztórendszer esetén elérhetővé vált a felhasználók részére az ami pár éve még csak a beléptető rendszereknél nyújtott lehetőséget, hogy egy proximity kártya segítségével egyszerűen és gyorsan élesíthessük be és kapcsolhassuk ki a védelmi rendszert. Ezzel megkönnyítve az ingatlanba történő ki-be jutást anélkül, hogy a kezelő egységen kellene számokat beütögetni.

Proximity kártya, azaz rádiófrekvenciás kártya működése

A vagyonvédelemben használatos proximity kártya legnagyobb különbsége a hagyományos mágnes és chipkártyával szemben, hogy ezeknél az eszközöknél már nincs szükség közvetlen érintkezésre az olvasóval, elegendő az eszköz, esetleg kulcstartó bizonyos hatótávolságon belüli ráközelítése ahhoz, hogy az adott rendszert, legyen az riasztórendszer, vagy beléptető vezérelni tudjuk. Nevükből is adódóan rádiós kapcsolattal kommunikálnak az olvasóval, így nincsenek kitéve az érintkezésből következő mechanikai terheléseknek, miáltal már az élettartamuk is jelentősen megnövekedett.

A proximity kártya a vagyonvédelemben személy azonosításra szolgál, csakúgy mint egy adott egyedi számsor használata a kezelőegységen. Kétféle működési elvvel (aktív és passzív) kerültek kialakításra ezek az eszközök, melyek a felhasználásukat is befolyásolni tudják.

A passzív proximity kártya önálló áramforrással nem rendelkezik, a működéséhez szükséges energiát az olvasó teréből nyeri. Az olvasóegység közelében a kártya megfelelő mennyiségű energia felvétel után működésbe lép és szinkronizálódik a rendszerrel. Ennek hatására megtörténik a kártya azonosítása és a jogosultság ellenőrizése, amennyiben érvényes adatokkal és kódolással rendelkezik a proximity kártya tulajdonosa jogosulttá válik a védett ingatlanba történő belépésre. Hatótávolsága 5-20 cm-es távolság.

Az aktív proximity kártya annyiban különbözik az előzőben említettől, hogy már saját áramforrással (tápellátással) rendelkezik, miáltal növelhető a kártya hatótávolsága akár 70-90 cm-re is. Általában ezek a kártyák gyárilag vannak programozva, de néhány gyártó esetében találhatunk olyan  közelítő kártya eszközöket, melyeknél a felhasználó igénye szerint akár további lehetőségeket is beállíthatunk. Ezzel könnyebbé válik a jogosultságok kialakítása egy adott rendszeren belül.