Ma már a vagyonvédelem területén sokféle biztonsági rendszer áll rendelkezésünkre. Azért, hogy, minél biztonságosabbá tehessük ingatlanunkat. Legyen az iroda, családi ház, lakás, vagy bármely más épület. Az ingatlantulajdonosok körében még a mechanikus biztonsági eszközök az elsődleges védelmi rendszerek. Ilyenek a zárható, biztonsági nyílászáró (ajtók, ablakok) hevederzár, rács. Ám napjainkra mind többször találhatunk már elektronikus vagyonvédelmi rendszereket kiépítve. Ezek lehetnek riasztórendszerek és biztonsági megfigyelők. Az elektronikus védelmi berendezések több fontos alkotóelemből kerülnek kialakításra. A lakás riasztórendszerek esetén az egyik ilyen a nyitásérzékelő. A nyitásérzékelő feladata az ingatlan héjvédelme, azaz az elsődleges behatolási pontok biztosítása. Nyitásérzékelő eszközöket találhatunk már vezetékes és rádiós kialakítással is a piacon. Ez mellett ugyanúgy fontos a mozgásérzékelő is, mely csapdaszerű térvédelmet biztosít.

A nyitásérzékelő szerepe a vagyonvédelemben

Sok esetben a tulajdonosok igyekeznek a legkisebb ráfordítással megoldani házuk/lakásuk biztonsági védelmét. Így a legkevesebb darabszámra szűkítik le a vagyonvédelmi rendszer alkatrészeit. De fontos megérteni, hogy az optimális biztonság kialakításánál elengedhetetlen az épület külső héjvédelmének megléte. Ezért az ajtókra, ablakokra nyitásérzékelő eszközöket kell elhelyezni. Ez mellett a bejárat védelme azért is lényeges, mert így már a behatolás pillanatában tudunk jelezni a felügyelet felé. Ha helyi riasztásról van szó, akkor pedig a szirénát megszólaltatni.

A nyitásérzékelő felszerelés szempontjából érdemes megjegyezni, hogy célszerű minden nyílászáróra helyezni, ami könnyen megközelíthető kívülről. Ezek lehetnek olyan ablakok, amelyek 2 méter alatt helyezkednek el, illetve könnyen megközelíthető ajtók. Egy nagyobb alapterületen elhelyezkedő ingatlan esetén ez akár több nyitásérzékelő is lehet. A költségek csökkentése végett javasolt ezekben az esetekben a főbb bejutási helyeket védeni. Valamint azon területeket, melyek utcafrontról tekintve nem beláthatóak. A többi területet beltéri mozgásérzékelővel érdemes megóvni.

A nyitásérzékelő elhelyezésénél érdemes figyelembe venni néhány apróságot. Ilyen lehet, hogy az eszköz két elemből tevődik össze. Az egyik maga az elektronikus érzékelő, a másik pedig a mágnes rész. A két egységet úgy kell felhelyezni a nyílászáróra, hogy az nyitás alkalmával már 1-2 cm-es távolság esetén is figyelmeztessen. Ezért javasolt a keret és a nyílászáró azon felére elhelyezni, ahol minimális nyitás alkalmával is a legtöbbet távolodik a két rész.

Bukó-nyíló ablakoknál olykor rosszul a nyílászáró felső felére kerül elhelyezésre a nyitásérzékelő. Ezzel korlátozzuk azt, hogy szellőztetés esetén bekapcsolhassuk a riasztórendszert. Ezt elkerülendő érdemes az ablak alsó felére elhelyezni az érzékelőt. Még abban az esetben is, ha ez láthatóan több kábelezéssel is jár. Hiszen így lehetőség adódik arra, hogy éles védelmi rendszer mellett is szellőztessünk a helyiségben.