Mini kamera a titkos vagyonvédelmi megfigyelő

Ma már a biztonságtechnikában, vagyonvédelemben is egyre nagyobb szerepet kapnak a kamerás megfigyelőrendszerek. Bizonyított tény, hogy az elkövetett bűncselekmények felderítésében és az elkövető személyének az azonosításában jelentős segítséget tudnak nyújtani a biztonsági kamerával készített felvételek a hatóságok számára. A technikai fejlesztéseknek köszönhetően ezek a védelmi rendszerek az elmúlt évtizedek folyamán jelentős fejlődésen mentek át. Sokkal részletgazdagabb és élesebb képet kaphatunk ma már egy jó minőségű kamera által, mint pár évvel ezelőtt. Az eszközök is szélesebb választékban találhatóak meg a kereskedelemben, mint a kezdetekben. A mini kamera megjelenésével pedig robbanásszerűen megnövekedett a kereslet ezen rendszerek iránt.

A mini kamera hasonlóan a hagyományos biztonsági kamerához ma már képes értékelhető képet biztosítani egy-egy bűncselekmény elkövetéséről. Azonban méreténél fogva sokkal kevésbé feltűnő, mint nagyobb társai. Ezért is vált mindinkább kedvelté a végfelhasználók körében.

A mini kamera méreténél fogva sokkal könnyebben elrejthető, így külső szemlélő számára észrevétlen maradhat a megfigyelés helyszínén. A normál biztonsági kamerák esetén elmondhatjuk, hogy már a jelenlétüknek is elrettentő ereje van, mivel könnyen felismerhető a helyszínen a biztonsági rendszer. Így egy-egy bűncselekményt már jelenlétük által is meg tudunk akadályozni.

Mini kamera felépítése

A mini kamera, közismertebb nevén kém kamera igen kedvelt megfigyelőeszköznek számít napjainkban. Hiszen könnyen elrejthető bárhová ezáltal észrevétlen maradhat mások számára. Maga a megfigyelést szolgáló kamera lencse és panel könnyen beépíthetőek bármilyen más szerkezetbe. A leggyakoribb kivitel a távvezérlőbe, kulcstartóba, órába, tollba, vagy diktafonba rejtett mini kamera, de számos más megoldást is készítettek már gyártók. Méretét tekintve általánosan ezek a kamerák 1cm x1cm körül mozognak, az objektív pedig már akár egy 2-3 mm-es résen is képes kilátni. Azonban figyelembe kell venni, hogy a fényérzékenységük ezeknek a mini kamera eszközöknek általában nem annyira jó, mivel a megfigyeléshez a megfelelő fényt is ezen az apró résen keresztül szükséges begyűjtenie a szerkezetnek. Természetesen találhatunk a kereskedelmi forgalomban olyan eszközt, mely már igen magas fényérzékenységgel rendelkezik, de ezek a normál megfigyelő kamera érzékelőihez képest egy jobb minőséget képviselnek, miáltal árban is sokkal nagyobb kiadást jelenthetnek a felhasználó számára.

Mini kamera működtetése, használata

Jellemzően ezek a kamerás eszközök önálló működéssel vannak tervezve, így elemmel vagy saját akkumulátorral rendelkeznek, mely megfigyelés közben biztosítja a szerkezet számára a tápellátást. Azonban ebből kifolyólag számolnia kell a felhasználónak azzal, hogy bizonyos időtartamig lesz csak képes a mini kamera biztosítani a megfigyelést. Magát a kamerát csatlakoztathatjuk valamilyen képrögzítő berendezéshez, mely egy háttértáron tudja tárolni a rögzített eseményeket, ez lehet merevlemez, vagy SD kártya. Ma már lehetőség van arra is, hogy internetes, vagy GSM kommunikációval képeket tudjunk továbbítani másik számítógépre, vagy mobiltelefonra is, ezáltal távolról is megfigyelhessük a helyszíni eseményeket. A mini kamera csatlakoztatása a rögzítőhöz történhet rádiósan vagy vezetékesen is. Azonban a megbízható átvitel miatt javasolt a kábeles kiépítési módot választani.