Modern világunkban már nagyon sok tárgyat, eszközt nem vásárolunk meg véglegesen, hanem csak a szükséges időtartamra kikölcsönözzük, bérbe vesszük. Ilyen lehet egy ingatlan, egy autó, esetleg használati eszköz (takarítógép, szerszám, fényképezőgép, stb.) és amint már nincs rá huzamosabban szükségünk vissza adjuk a tulajdonosnak. De vajon jó ötletnek számít-e a vagyonvédelmi rendszerünket is ily módon kölcsönözni. Sokaknak igénye lenne arra, hogy a vagyonvédelmi rendszerüket is csak kölcsönzés útján használják. Ilyen esetek lehetnek például a riasztórendszer vagy megfigyelő kamera bérlés is.

Mikor érdemes élni a kamera bérlés lehetőségével?

Vannak olyan esetek, mikor magában az ingatlanban már előre tudjuk, hogy nem maradunk véglegesen, ezért a berendezési tárgyakat és a védelmi rendszert is inkább csak kölcsönözni szeretnénk. Ilyenek lehetnek a kereskedelmi egységek, irodák és egyéb szolgáltatási épületek, ahol könnyebben előfordulhat, hogy valamilyen ok miatt helyszín változtatásra lesz szükség. A kamera bérlés ilyenkor teljesen kézenfekvő dolog tud lenni, hiszen a védelmi rendszer minden esetben az adott helyszínre és igényeknek megfelelően kerül kialakításra. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezeknél az eseteknél a megfigyelő kamera bérlés nem közvetlenül a kiépítést végző cégtől történik, hanem közvetetten a helyszíni ingatlan tulajdonosától kölcsönözzük a védelmi rendszerünket. Általában ilyenkor az ingatlan bérleti díjába kerül beszámításra a vagyonvédelmi rendszer, azaz kamera bérlés is.

Előfordulhatnak olyan esetek, hogy az adott helyszínen még nincs kialakítva védelmi rendszer, viszont nekünk szükségünk lenne biztonsági megoldásra, ilyenkor érdemes egyeztetni az ingatlan tulajdonosával ez ügyben. Kérhetjük, a bérleti díj növelésével építtesse ki számunkra a védelmi rendszert, melyet később a következő bérlő számára is tud értéknövelő tényezőként értékesíteni, vagy engedélyezheti, hogy mi alakítsunk ki megfigyelőrendszert, melyet költözés alkalmával tovább tudunk vinni az új ingatlanba. Persze ennek egyetlen hátulütője az lehet, hogy ezek a rendszerek jellemzően kábeles kiépítésűek, ezért némi rombolással jár a le és felszerelésük egy költözés alkalmával. Ezért az ilyen esetekben mindenkinek jobb, ha a kamera bérlés közvetlenül az ingatlan tulajdonosától történik.

Mikor nem célszerű a kamera bérlés?

Azoknál az ingatlanoknál, mely a saját tulajdonunkat képezik és szeretnénk védelmi rendszerrel felszerelni, – ingóságaink és a bent tartózkodó személyek megóvása érdekében – érdemes megvásárolni egy teljesen új, használatlan biztonsági rendszert. Hiszen a kamera bérlés esetén, csakúgy mint más eszközöknél könnyen előfordult, hogy egy használt, esetleg gyorsan meghibásodó termék kerül a tulajdonunkba, amiért a szolgáltató garanciát már csak kis időre, vagy egyáltalán nem vállal, szemben egy frissen kiépített és megvásárolt rendszerrel.

Összességében elmondhatjuk, hogy vagyonvédelmi rendszert kölcsönözni ma Magyarországon nem igazán érdemes. Kamera bérlés helyett, inkább válasszuk az akciós kiépítésű, de saját tulajdonú új vagyonvédelmi rendszert.