Ma már számos helyen találhatunk kiépített kamera rendszereket, melyek biztonsági szerepet töltenek be mindennapjainkban. Ezek a megfigyelő rendszerek, közismertebb nevükön biztonsági kamerák ma már nem csak cégek és irodaházak, valamint közületek védelmét láthatják el. Egyre kedveltebb vagyonvédelmi megoldásnak számítanak a magánszemélyek körében is.

Megfigyelő rendszerek

A megfigyelő rendszerek két fő csoportba oszthatók. Felhasználás és alkalmazás tekintetében az első biztonsági kamerák a közrend és közterületek védelmére kialakított térfigyelő kamerák voltak. Napjainkban viszont egyre több helyen találkozhatunk a magánvagyon és tulajdon védelmére kialakított biztonsági kamera rendszerekkel is.

A hagyományos értelemben vett térfigyelő kamera megnevezést a biztonságtechnikában elsősorban a települések közterületein, utcáin és főbb épületein elhelyezett biztonsági kamerás megfigyelő rendszerek alkották. Ezek a rendszerek ugyan a hatóságok személyes jelenlétét nem pótolhatják, de statisztikailag bizonyított, hogy azokon a településeken, ahol ezt a vagyonvédelmi megoldást alkalmazzák jelentős mértékben csökken a bűncselekmények elkövetésének a száma. Nem beszélve arról, hogy az esetlegesen bekövetkezett bűncselekmények felderítésében és bizonyításában viszont a későbbiek folyamán hathatós segítséget tud nyújtani.

Ezeknek a térfigyelő rendszereknek az alkalmazását azonban kizárólag csak rendőrségi engedéllyel a közterület építtetheti ki és az arra kijelölt hatóságok és személyek felügyelhetik, valamint a kamerák által rögzített képeket is szigorú jogszabályok szerint tárolhatják és használhatják fel.

A megfigyelő rendszerek másik csoportja, melyet már cégek és magánszemélyek is alkalmazhatnak tulajdonuk védelmére a kültéri-, beltéri biztonsági kamerák. Itt a saját tulajdon területén történő eseményeket lehet kamerákkal nyomon követni. Azonban fontos megjegyezni, hogy csak és kizárólag a saját tulajdonunkat figyelhetjük és védhetjük ezekkel a rendszerekkel! Amennyiben az ezzel kapcsolatos jogszabályokat nem tartjuk be, a biztonságunkat ellátni remélt megfigyelő rendszerek használatával könnyen mi kerülhetünk a rossz oldalra és kaphatunk idézést egy jogosulatlan kamerás megfigyelés bűnelkövetése miatt.

A megfigyelő rendszerek esetén legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről az egyik legfontosabb szempont minden esetben a jó minőség kell, hogy legyen! Sok kereskedésben találhatunk pár ezer forintért is már biztonsági kamerákat, azonban ki szeretne olyan eszközökért megtakarított pénzt kiadni, melyek a későbbiek folyamán nem tudják nyújtani számunkra a megfelelő minőséget és elvárást.

Jelenleg már számtalan helyen találhatunk kedvező áron és különböző akciókkal, kedvezményekkel egybekötve minőségi felbontást (HD, full HD) nyújtó eszközöket, melyekből akár mi magunk is összeállíthatunk egy tökéletes vagyonvédelmi rendszert. Azonban a megfigyelő rendszerek esetén szakember segítségét igénybe véve a szolgáltatóknál, elvárásainkhoz igazítva akár egy kedvezményes árú komplett védelmi rendszert is vásárolhatunk, melyet a biztonsági cégek kiépítéssel együtt nyújtanak ügyfeleik számára.