Kémkamera a vagyonvédelemben, biztonságtechnikában

Egyre közkedveltebb rejtett megfigyelőnek számít mindennapjainkba a kémkamera. Bár forgalmazását és az eszközzel történő felvételek rögzítését és felhasználását mind a mai napig jogszabályokkal tiltják, mégis sokan keresik. Ezért mindenképp érdemes ezek alkalmazása előtt tájékozódni az aktuális vonatkozó jogszabályokról, mert könnyen előfordulhat, hogy büntetőügyi eljárásba keveredünk használatukkal.

Kémkamera típusok

Ezen rejtett megfigyelőknek számtalan típusa létezik a kereskedelemben. Találhatunk különböző használati tárgyakba rejtve kamerás megfigyelőket. Az egyik kedvelt eszköz a golyóstollba rejtett kémkamera. Diszkrét megfigyelést tesz lehetővé anélkül, hogy feltűnést keltene a használója, mindamellett eredeti funkciójában is alkalmazható a golyóstoll. Aki nem gyanakszik, nem fog rájönni, hogy az eszköz több mint egy toll. Az eszköz lenti részében található maga a toll, ezért írni is tudunk vele. A fenti részben található meg a kamera, objektívvel és a képek tárolására alkalmas microSD kártya helyével, valamint a felvételek letöltéséhez egy mini USB csatlakozóval. Akkumulátor kapacitása nem túl nagy, nagyjából 60-80 percet bír. Valamint a képek minősége is hagy némi kívánnivalót maga után, nem beszélve arról, hogy használatához mindenképp erősebb fényre van szükség ahhoz, hogy felismerhető legyen.

A másik kedvelt kémkamera mindennapi használatban a távirányítóba rejtett kamera. Ez a kémkamera a golyóstollba rejtett kamera elvén működik, csak egy rádiós távirányító burkolatába van elrejtve. A rögzítés felbontása 640×480 vagy 720×480. Oldalt van kialakítva a microSD kártya helye, saját belső memóriával nem rendelkezik. A felvételi üzemideje nagyjából 70 perc. Egyszerű használata van, mivel a távirányító tokozaton két gomb található, az egyik gombbal ki-be kapcsolható, a másik gombbal pedig a felvételt tudjuk elindítani és leállítani. A felvételek minősége nagyban függ attól, hogy milyen környezetben használjuk. Gyér megvilágítás mellett már ezen eszköz által rögzített képek esetén is könnyen előfordul, hogy az egész felvétel értékelhetetlen lesz.

Ezek a kémkamera eszközök hobbi célra tökéletesen megfelelhetnek, de valós biztonságtechnika, vagyonvédelmi alkalmazásra egyáltalán nem ajánlottak. Mivel a képminőség hagy maga után némi kívánnivalót és a felvételek minősége függ a környezeti fényektől is. Nem beszélve arról, hogy igen rövid idejű felvétel rögzítést tesz lehetővé.

A kémkamera ma Magyarországon a kettős felhasználású termékek titkosszolgálati vagy haditechnikai eszközének minősül, ezért importálásuk engedélyköteles. A külföldi webshopokból olcsón megvásárolhatjuk, ám a Vámhivatalnál ilyenkor mi leszünk az importőrök és könnyen előfordulhat, hogy az eszköz helyett egy feljelentést kézbesít számunkra a postás.

A biztonságtechnikában alkalmazott rejtett kamerák bár hasonló elven működnek mégis tulajdonságukat tekintve eltérnek a kémkamera eszközöktől.