A biztonságtechnika ma Magyarországon egyre nagyobb szerepet tölt be a mindennapjainkban. A bűnügyi statisztikák alapján sajnos elmondhatjuk, hogy az idő előrehaladtával nem, hogy csökkenne az elkövetett bűncselekmények száma, sokkal inkább növekvő tendenciát mutat. Így mint a magánszemélyek, mint pedig a cégek esetén érdemes figyelmet szentelni az ingatlan tulajdonok megóvására és védelmére. Ezért egyre több helyen találkozhatunk kiépített vagyonvédelmi rendszerekkel. Hazánkban a legelterjedtebb védelmi rendszerek kiépítés szempontjából a mozgásérzékelős riasztó és a kamerás megfigyelő.

A mozgásérzékelős riasztó elsődleges szerepe a bűncselekmények elkövetésének megelőzése és az esetleges ingatlanbetörések jelzése, valamint a behatoló ingatlanban való tartózkodási idejének lerövidítése.

A mozgásérzékelős riasztó kiépítése történhet ingatlanon belül és kívül is. A leggyakoribb természetesen még mindig a beltéri riasztórendszer alkalmazása. Ebben az esetben a külső behatolások ellen védjük az ingatlant. Leginkább a nyilászárók védelmét nyújtó nyitásérzékelőkkel és a belső területeken csapdaszerűen elhelyezett mozgásérzékelőkkel, üvegtörés érzékelőkkel.

Kültéri mozgásérzékelős riasztó kialakításánál már az ingatlan megközelítésénél jelezhet a tulajdonos, vagy az arra hivatott távfelügyeleti szolgáltató felé a védelmi rendszer. Ezekben az esetekben az ingatlan külső homlokzatára, vagy a terület körbehatárolását ellátó kerítésre kerülnek fel az eszközök. Ezek a riasztóra csatlakoztatott érzékelők lehetnek kültéri az időjárási viszontagságoknak ellenálló mozgásérzékelők, vagy infrasorompók. Bármelyik mozgásérzékelős riasztó megoldást is válasszuk ingatlanunk védelmére, azt érdemes figyelembe venni, hogy a kültéri érzékelők esetén még könnyen előfordulhatnak téves riasztások. Ezeket a téves jelzéseket okozhatják nagyobb testű állatok infasorompó esetén, vagy az udvaron, az érzékelő közelében található növényzet (bokor, fa).

A mozgásérzékelős riasztó ma már többféle kiépítési módon történhet

A hagyományos vezetékes szerelés mellett egyre gyakrabban és mind több helyen alkalmazzák már a vezeték nélküli, azaz rádiós mozgásérzékelős riasztó kialakítást. Ennek a kiépítési módnak nagy előnye, hogy nincs szükség kábelek elvezetésére az ingatlanon belül, ezáltal esztétikusabb védelmi rendszer elhelyezése válik lehetővé. Mindamellett egy esetleges átalakítás, vagy költözés esetén gyorsan és könnyen mozgathatjuk a rendszer eszközeit is. Költségeket tekintve még nagyobb kiadást jelent a hagyományos vezetékessel szemben, de már közel sem akkorát, mint az pár évvel ezelőtt érzékelhető volt. Egyedüli hátránya lehet ennek a rendszernek, hogy mivel az érzékelők rádiósan, saját tápellátásról működnek bizonyos időközönként (1-2 évente) számolni kell a tulajdonosnak azzal, hogy az érzékelőkben elemeket/tápokat kell cserélni.

Napjainkra egyre inkább elterjednek a hibrid mozgásérzékelős riasztó rendszerek is. Melynél a hagyományos vezetékes központra egy rádiós vevőegységen keresztül vezeték nélküli érzékelők is kapcsolódnak a kábeles eszközök mellett. Egyszeri kiépítési költségek tekintetében kedvezőbb lehet, mint a teljesen rádiós rendszer. Viszont hasonlóan megbízható védelmi rendszert alakíthatunk ki ezzel a biztonsági eszközzel bármelyik ingatlan esetén.