Ki az aki félti a vagyonát az illetéktelenektől? Ha erre a kérdésre szeretnénk választ kapna az esetek majd 100%-ában mindenki igenlő választ adna. Ami teljesen természetes a mai világban. Hiszen egyre többet kell ahhoz dolgoznunk, hogy értékeinket megőrizzük és összegyűjthessük. Ebből adódóan elmondhatjuk, hogy a vagyonvédelemnek már igen fontos szerepe van a mindennapjainkban. Természetesen számos lehetőség közül választhatunk. Legyen szó akár lakásriasztóról, kamerás megfigyelőről, vagy beléptető rendszerről. Ami fontos, hogy megelőzzük, vagy legalábbis megpróbáljuk megakadályozni a betörőket. Ennek egyik eszköze a mágneszár.

A mágneszár esetén könnyen csapdába ejthetjük az illetéktelen behatolókat. Természetesen nem csak erre alkalmas a szerkezet. Hanem számos más előnye is ismert a biztonságtechnikában. A hatékony tartó erejének köszönhetően megfelelő biztonságot nyújthat bármilyen helyzetben.

Sok esetben ha biztonságról, vagy vagyonvédelemről van szó nem ritkán eszünkbe sem jut a mágneszár. Pedig a kevésbé ismert és inkább irodai, nagyüzemi alkalmazásban használt beléptető mellett, más funkciókat is képes betölteni. Gondoljunk csak arra, hogy hány társasház esetén nyújt védelmet a lakóknak ez az aprócska szerkezet. Hiszen a legtöbb társasháznál már elképzelhetetlen, hogy a bejáratot ne mágneszár rendszerrel nyissuk.

Ez mellett még számos olyan területet is találhatunk, ahol hatékony segítséget nyújthat a mágneszár. Vegyük például a gyermekeket. Amint elkezdenek mászni a kisbabák előszeretettel nyitogatják az ajtókat, szekrényeket és egyéb számukra veszélyes helyeken járnak. Ma már találhatunk olyan mini mágneszár szerkezeteket, melyeket felszerelve ajtóra kisebb erőkifejtés nélkül nem tudunk kinyitni. Tehát elmondhatjuk, hogy ezen a területen is képes biztonságot nyújtani.

Az elektromos mágneszár működése

A vagyonvédelemben leginkább az elektromos mágneszár szerkezetet használják. Ezeknek a működéséhez mindenképp szükséges áramot biztosítani. Ezzel szabályozhatjuk egy adott ajtón keresztüli átjutást. Az elektromos mágneszár magába az ajtó szerkezetébe kerül beépítésre. Az ajtótokba a zár nyelvével szemben kerül felszerelésre. Ezeknél az ajtóknál csak a belső oldalra van kilincs, vagy nyomógomb. Kívülről kártyával, vagy kóddal lehet bejutni, az ingatlanba. Mikor a zárszerkezet elektromos feszültséget kap, nyitott helyzetbe kerül, ekkor az ajtó nyitható.

Típus szerint többféle működtetésű zárak vannak

  • Munkaáramú: Csak elektromos feszültség ráadása esetén nyitható a szerkezet. Váltóáram esetén ilyenkor egy berregő hangot hallhatunk. Azonban egyenáram esetén ez a működés zajtalanul történik.
  • Fordított működésű: A zár folyamatosan zárt állapotban van, mindaddig amíg feszültséget kap. Ha ezt a feszültséget megszakítjuk, vagy áramszünet következik be, akkor a zár elfordításával tudjuk nyitni az ajtót, kaput.
  • Memóriás működés: Ennél a szerkezetnél nincs szükség folyamatos elektromos feszültségre. Elegendő egyetlen impulzus és az ajtó bármikor nyitható. Egyetlen veszélye, hogy ennél a szerkezetnél nincs időkorlát.

Bármelyik típus beépíthető, vas, fa, műanyag, vagy alumínium ajtóba, kapuba. A szerkezet időjárás álló védelemmel van ellátva, így akár kültéren is alkalmazható.