Magántulajdon védelme riasztórendszer mellett akár már kamerarendszerrel is!

Amikor magántulajdon védelméről beszélünk legtöbbször a mechanikus védelem jut eszünkbe, mint az ingatlant körül vevő kerítés, kapu, valamint az ingatlanon belül található nyílászárók, biztonsági ajtók, és rács szerkezetek. Bár szerencsére a köztudatban egyre többször már ebben az esetben az elektronikus védelem lehetősége is felmerül, de inkább csak a lakásriasztó az, ami ebben az esetben az eszünkbe jut.

További lehetőségként egyre gyakrabban alkalmazzák már ingatlantulajdonosok az elektronikus védelem egy másik megoldását is a rögzítési lehetőséggel rendelkező kamerarendszert is. Ezek a biztonságtechnikai megoldások már nem csak a megelőzésben adnak nagy segítséget, hanem a technikai fejlődésnek köszönhetően egyre nagyobb számban nyújtanak a bűnelkövetés felderítésében és az elkövető elfogásában is egy megfelelő közreműködést.

A kamerarendszereket több kategóriába sorolhatjuk felhasználásuk tekintetében.

Kültéri kamerarendszer Ezek a megfigyelőrendszerek ideálisak olyan területeken történő események megfigyelésére és rögzítésére, ahol az időjárási viszonyok igen szélsőségesek is lehetnek, hiszen a kamerát érhető erős napfény, eső, por, és egyéb környezeti behatás, de ezek a tényezők nem befolyásolják a működésüket, hiszen a burkolatuk megfelelő védelemmel vannak ellátva. Jellemzően fémházas szerkezetük, kompakt kivitelben, vagy olykor dóm burkolattal vannak ellátva, ami esztétikus kinézetének köszönhetően már a frissen felújított homlokzat összképét sem rombolja. Felhasználás tekintetében leggyakrabban ipari területeken, köztereken, de egyre nagyobb számban már magáningatlanok homlokzatán is megtalálhatóak ezek a kamerák.

Beltéri kamerarendszerek: A beltéri kamerarendszerek esztétikai kivitelben sokkal inkább alkalmazkodnak a belső berendezési tárgyakhoz és dizájnhoz, így kialakításuk tekintetében a leggyakrabban dóm, azaz félgömb alakú házban kerülnek elhelyezésre. Előfordulhatnak speciális esetek, mikor az ügyfél kifejezett igénye, hogy észrevétlen maradjon a kamerarendszer, ezekben az esetekben gyakran riasztórendszer mozgásérzékelőjének a burkolatába, vagy füstérzékelő burkolatba kerülnek elhelyezésre a kamerák, amivel már könnyen elterelhető a figyelem arról, hogy a helyiséget megfigyelés alatt tartja az ingatlan tulajdonosa. Védelmüket tekintve csak és kizárólag beltéri, fedett helyiségben alkalmazhatóak, mivel a külső időjárási viszonyok meghibásodást okozhatnak ezeknél az eszközöknél.

Felhasználásukat tekintve a leggyakrabban üzlethelyiségek ki és bejövő forgalmát, illetve az árukészlet megfigyelését szolgálják, de napjainkban már magánszemélyek is egyre nagyobb számban használják az otthoni események megfigyelésére, akár távoli eléréssel is.