Digitális térfigyelő kamera, ami már az arcfelismerést is lehetővé teszi!

Egyre több nagyvárosban és községben találkozhatunk az utcán vagy közintézmények homlokzatán olyan térfigyelő kamerával, amely a köztereken történő mozgás, események és személyek megfigyelését és egy esetleges bűncselekmény rögzítését szolgálják. Ezek a kamerás megfigyelőrendszerek a jelenlegi technikai fejlődésnek köszönhetően lehetővé teszik, hogy akár egy távolabbi helyen lévő személy arcát, vagy egy gépjármű rendszámát is pontos részletességgel megmutassák visszanézés vagy élőképbe történő betekintés alkalmával. Bár ezzel a megfigyeléssel kapcsolatosan még elég sokszor aggályokba ütközünk, hiszen úgymond a személyiségi jogainkat sértheti az efféle megfigyelés.

Gyakran ha térfigyelő kamera kerül szóba még mindenkinek ezek a speciális biztonságtechnika rendszerek jut eszükbe. De valójában a magán ingatlanok külterét megfigyelő eszközöket is ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Hiszen ebben az esetben a tulajdonos a saját udvarát, vagy külső birtokát szeretné figyelni, és innentől fogva már ezek a kamerás megfigyelőrendszerek is térfigyelésre használatosak.

A modern digitális technológiának köszönhetően a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a digitális eszközök fejlesztésére, valamint az eszközök magánszemélyek számára is elérhetővé tételére. Magyarországon az arcfelismerő technológiával rendelkező rendszerek még aránylag újdonságnak számítanak, így elég nagy az érdeklődés utána.

Digitális technológiára épülő térfigyelő kamera típusok

– IP térfigyelő kamera: A digitális IP alapú Mpx (megapixel) felbontással rendelkező kamerák lehetővé teszik, hogy akár már több 10m-ről is felismerhető arcot biztosítsanak a tulajdonos részére, így egy igen jelentős előnyt élvezhet ez a rendszer a hagyományos analóg technológiájú megfigyeléssel szemben. A HD és Full-HD minőséggel rendelkező kamerák tökéletesen megfelelnek akár egy arcfelismerésre, akár egy rendszám leolvasására is. Az egyre nagyobb elterjedésének köszönhetően a kezdeti magas kiépítési költségek után mára már a közép árkategóriás rendszerek közé sorolható. Egyetlen hátrányként talán annyit hozhatunk fel ellene, hogy kábelezés tekintetében UTP kábel szükséges, és egy meglévő analóg kamera cseréje esetén, amik jellemzően még koax kábelen keresztül továbbítják a rögzítő felé a képet nagy eséllyel a rendszer újrakábelezése is szükséges. Valamint az IP háttér miatt, itt bizonyos fokú informatikai ismeret elengedhetetlen ahhoz, hogy a rendszert összekonfiguráljuk.

– HD-SDI, HD-CVI térfigyelő rendszer: Digitális technológiára épülő megfigyelőrendszer. HD (720p) és FULL-HD (1080i) felbontásának köszönhetően szintén azon rendszerek közé sorolhatjuk, amelyek már tökéletesen biztosítják a tulajdonos számára a részletgazdag, mindenre kiterjedő térfigyelést. Kiépítés tekintetében különösebb informatikai szaktudást nem igényel, mivel hasonlóan az analóg rendszerekhez, ezeknél az eszközöknél is koax kábelen keresztül történik a jeltovábbítás a rögzítő berendezés és a kamerák között, így akár egy elavult hagyományos analóg rendszer cseréje is könnyen kivitelezhető. Jelenleg még a magasabb árkategória tartozó rendszereket képviselik ezek az eszközök, bár már magánszemélyek számára is elérhető árfekvésbe tartoznak.

Több országban is alkalmazzák már nagy mennyiségben ezeket a modernek számító kamerás rendszereket, és az eddigi tapasztalatok alapján a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében igen hatásos segítséget nyújtanak mint a tulajdonosok, mint a hatóságok részére.