Jelenleg már igen sok helyen találkozhatunk beléptető rendszerekkel a mindennapi életünkben. Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően ma már nem csak a nagyobb cégeknél kerülhet kiépítésre, hanem akár egy kisebb iroda, vagy magán ingatlanban is felhasználható egy jó minőségű, több funkcióval rendelkező beléptető, így vagyonvédelmi rendszerként is igen magas fokozatot nyújt a felhasználók részére, hiszen ha bárki megpróbálja feltörni a rendszert, az automatikusan lezárja a teljes rendszert, riasztórendszerrel egybekötve pedig értesítheti az illetékes személyeket vagy szolgáltatót a szabotálási kísérletről.

Bár jellemzően még magánszemélyeknél nem annyira elterjedt, de riasztórendszerrel együtt kiépítve egy proxykártyás beléptető rendszer tökéletes megoldást tud nyújtani a kulcs keresgélés elkerülésére.

Beléptető rendszer

A proxykártyás beléptető rendszerek nem csak kulcsaink helyettesítésére alkalmasak, hanem egy ilyen rendszer kialakítása esetén cégek esetében munkaidő nyilvántartáskén, személyazonosításként is alkalmazhatók, valamint magánszemélyeknél vagy kis irodákban kiépített riasztó esetén a mindennapi egyszerű és gyors ki-be kapcsolási funkciót is el tudja látni a rendszer. Ezért nem csak a bonyolultabb hálózati alkalmazásban szabad gondolkodni, mikor beléptető rendszerről beszélünk.

Természetesen vannak hálózati rendszerek is, melyek már több olyan funkcióval is rendelkeznek, amit csak nagyobb iparterületeken, vagy irodaházakban alkalmaznak. Ezek jellemzően már önálló vezérléssel rendelkeznek és alkalmasak arra, hogy folyamatosan ellenőrizzék az épületben tartózkodó személyek jelenlétét és helymeghatározását, valamint tartózkodási helyének engedélyezését, vagy tiltását. Egy ilyen beléptető rendszerrel megszabható akár az is, hogy bizonyos személy – melyik helységbe juthat be, és a bejutások számának pontos száma is.

Alkalmazásuk esetén jellemzően külön proxykártyával, vagy kóddal lehet a rendszert használni, de egyes rendszereknél lehetőség van arra is, hogy kamerarendszerrel egybekötve a beléptető rendszer a saját szoftverén keresztül önállóan működtessen egy kaput vagy sorompót. Gyakran alkalmazzák ezt a módszert olyan területeken, ahol gyakori a járműforgalom. Így a rendszám ellenőrzése mellett szabályozható az is, hogy ki hajthat be a területre és milyen időszakban.

Munkahelyek tekintetében a beléptető rendszerekkel sok olyan papír alapú dokumentálás váltható ki, ami előzőleg rengeteg időt és energiát igényelt, nem beszélve az emberi erőforrásról, így ezzel mindamellett, hogy időt spórolhat a tulajdonos, elkerülhet olyan helyzeteket, amit az emberi tévedések okozhatnak, hiszen a rendszer fáradás nélkül képes végrehajtani a feladatát a nap 24 órájában.