Lakásriasztók az otthonunk mindennapi védő rendszere

A növekvőszámú ingatlanbetörések statisztikája napjainkra egyértelművé és egyben szükségszerűvé tették, hogy minél jobban odafigyeljünk otthonunk, családtagjaink és vagyontárgyaink megóvásának védelmére. Sajnos egyre inkább igazolódik, hogy nem elegendő a mechanikus védelem kialakítása, az olykor drágán beszerezhető biztonsági zárak és biztonsági ajtók felszerelése, az ablakokhoz felszerelt rácsok kiépítése.

Nem beszélve arról, bár biztonságban érezhetjük magunkat ezekkel a védelmi rendszerekkel, mégis a bezártság benyomását keltik ott, ahol pihenni, kikapcsolódni szeretnénk. Ezért mindinkább szükséges az elektronikus védelem kialakítása is. Ezt a lakásriasztók biztosíthatják számunkra.

Legyen szó akár kültéri, akár beltéri védelemről, a mechanikus rendszerek mellett a lakásriasztók egy magasabb szintű biztonságot jelenthetnek, amelynek hatékonyságát a távfelügyeleti szolgáltatás igénybevételével tovább fokozhatjuk. Ezért sajnos mind nyilvánvalóbb, hogy minden lakó és közösségi ingatlanban szükségszerű az elektronikus védelem, azaz lakásriasztók kiépítése.

Ám gyakran az hátráltat minket a döntésben, hogy nem tudjuk merre és hogyan induljunk el otthonunk, családunk és megszerzett javaink megóvásának érdekében. A lakásriasztók közül melyik megoldás és kiépítési forma lenne számunkra megfelelő, és nem utolsósorban erre mekkora összeget kell áldoznunk.

Amikor már a lakásriasztók között válogatunk érdemes első körben végiggondolni azt, hogy mit is várunk tőle és mennyi ideig szeretnénk használni. Ezért nem biztos, hogy a pár ezer forintos barkácsáruházban, vagy webshopban beszerezhető rendszer lesz az, ami az igényeinket és elképzelésünket ki fogja elégíteni. Ha hosszútávon jól működő és megbízható riasztót szeretnénk, érdemes egy ismert és minőségi, legalább középárfekvésű rendszert választani.

Lakásriasztók és a 0-24 órás távfelügyelet

Amivel tovább fokozhatjuk az otthonunkban, irodánkban, üzletünkben található értékek védelmét, az a kapcsolódó szolgáltatás, mint 0-24 órás távfelügyelet Hiszen ebben az esetben a lakásriasztók minden egyes riasztása egy 0-24 órás felügyeleti központba jelez be, ahol az ügyeletes személyzet a rendszer jelzésének megfelelő intézkedik. Először is értesíti a védett ingatlan tulajdonosát, vagy ha ő telefonon nem érhető el, akkor az általa meghatározott és megbízott személyeket.

Továbbá kivonuló járőrszolgáltatás igénylése esetén a járőrt is a riasztós helyszínére küldi. Ezzel is mielőbb akadályozva az illetéktelen behatoló szabad ténykedését.

A távfelügyelet másik nagy előnye, hogy a lakásriasztók megfelelő működését és átjelzéseit minimum napi egy alkalommal, egyszeri tesztellenőrzéssel, és a kapcsolódó átjelző 4 óránkénti életjel lekérdezéssel ellenőrzik. Ez biztosítja, mind a rendszer tulajdonos részére, mind a távfelügyeleti szolgáltató részére, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egy betörés alkalmával ne történjen semmilyen intézkedés a lakásriasztók esetleges rejtett hibájából adódóan.

Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a riasztórendszerek is elektronikus berendezések és itt is érvényes Murphy törvénye, hogy ami elromolhat, az olykor el is romlik.