Lakásriasztók a család biztonságának érdekében

A lakásriasztók megléte már nem számít kiváltságnak vagy luxusnak napjainkban egy család életében. Sokkal inkább mondhatjuk azt, hogy sajnos már elkerülhetetlen berendezési tárggyá kezd válni egy meglévő ingatlan esetén. A megélhetési bűnözők egyik kedvelt célpontja a családok magántulajdonát képező ingatlanok, ahová akár csak egy kisebb nyereség reményében is egyre gyakrabban követnek el betöréseket.

A lakásriasztókkal nem csak elrettenteni lehet a betörőket, hanem a távfelügyeleti szolgáltatással egybekötve nagy eséllyel tetten érni is lehetséges, mivel ebben az esetben mindenképp történik valamilyen intézkedés a riasztó jelzésére.

A lakásriasztók fajtái három fő kategóriába sorolhatók

Vezetékes lakásriasztók: A hagyományos rendszerek, melyek már több tíz éve kerülnek kiépítésre lakó és iroda épületekben egyaránt vezetékes kiépítéssel történnek. Itt a riasztó központi egységével fizikailag vezetékes összeköttetésben vannak a kiegészítő eszközök, mint kezelő, nyitásérzékelő, mozgásérzékelő, füst és üvegtörés érzékelő, illetve kültéri-, beltéri sziréna. Mind a mai napig még előszeretettel építtetik ki az ügyfelek. Nagyon sok esetben használják ezt a módot azért is, mert a későbbiek folyamán a normál átvizsgáláson és karbantartáson kívül egyéb törődést nem igényelnek. Ma sok ingatlanba már az építés folyamán, vagy egy későbbi felújítás során falban történő vezetékezéssel megoldják a rendszer kiépíthetőségét.

Vezeték nélküli, rádiós lakásriasztók: Mint minden más elektronikus eszköznél, a lakásriasztóknál sem maradhatott el a technikai fejlődés, ezért a századforduló környékén megjelentek azok a rádiós rendszerek, melyek ugyanazzal a tudással és minőséggel rendelkeznek, mint a vezetékes riasztók. Elterjedésük kisebb ütemben következett be, a relatív magas eszközdíjak miatt. Napjainkra viszont ez az árbeli különbség egyre inkább csökken, így nem csak azok számára vált elérhetővé ez a védelmi megoldás, akik több pénzt is hajlandóak áldozni a családjuk és vagyonuk megóvására.

Hibrid, vezetékes és rádiós lakásriasztók: Pár éve kezdett elterjedni a vezetékes és rádiós, azaz hibrid (keresztezett) lakásriasztók kiépítése. Itt sem maradhatott el az emberi leleményesség következménye, hiszen annak az igénynek megfelelően, hogy a riasztórendszer egyrészt legyen biztonságos is és kedvező árú, mindamellett pedig minél esztétikusabb, a gyártók kialakították a két szélsőséges kiépítéssel rendelkező rendszer kombinálását, azaz keresztezését. Ezeknél a lakásriasztóknál a központi egységekbe olyan modulok kerültek beépítésre, amelyek mind a vezetékes, mind a rádiós kiegészítő eszközök jelzéseit képesek fogadni és a megfelelő módon értékeli és továbbítani.

A megbízható működés érdekében azonban sosem szabad elfelejteni, hogy a lakásriasztóknak is, akárcsak minden egyéb műszaki berendezésnél, függetlenül a kiépített módozattól szükség van időnként a karbantartására. Csak így lehetünk egészen biztosak abban, hogy a megfelelő védelmet fogja nyújtani a család és ingatlan védelmére!