A bűnmegelőzés és egy jól felépített biztonsági kamera rendszer

Az egyre inkább romló közbiztonság miatt fontos szerepet kell, hogy játsszon a bűnmegelőzés. Ebben az esetben már nem csak a hatóságokra hagyatkozhatunk, hanem mi magunk is tehetünk az ügy érdekében. Bár a statisztikák szerint az elmúlt évek folyamán csökkenő tendenciát mutatnak a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények, ám érdemes tudni, hogy mindez annak is köszönhető, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk a megelőzésre és az esetleges bűnelkövetések felderítésére.

Jelenleg már több biztonságtechnikai szolgáltató kínál olyan biztonsági kamera rendszereket, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a megelőzésben és a felderítésben. Valamint egyre több magánszemély részére is elérhetővé vált ez a fajta védelem

A biztonsági kamera rendszerek típusai:

Beltéri biztonsági kamera: Leginkább még mindig üzletekben és kereskedelmi egységekben kerül kiépítésre, illetve olyan céges ingatlanokban, ahol fontos szerepet játszik az ingatlanon belüli megfigyelés. A kialakításuk és formájukat tekintve jellemzően ezek a kamerák dóm burkolattal vannak ellátva, hogy esztétikailag minél inkább illeszkedjenek a belsőtér kialakításához. Bizonyos esetekben, ha a felhasználó igényli, lehetőség van rejtett biztonsági kamera kiépítésére is, ilyenkor riasztórendszer mozgásérzékelő vagy füst érzékelő burkolata alá kerül elhelyezésre a kamera.

Kültéri biztonsági kamera: Pár évvel ezelőttig még túlsúlyban cégeknél telephelyeken és közintézményeknél, valamint hivatalok épületeinél volt látható kiépített biztonsági kamera rendszer, mára pedig egyre több magánszemély ingatlanjánál láthatunk ilyen vagyonvédelmi rendszereket. Ezek a kamerák jellemzően olyan kompakt kamerák, melyek olyan védelemmel vannak ellátva, amik az időjárási viszonyoknak ellenállnak.

A biztonsági kamera rendszerek esetén már különböző fajtákat is megkülönböztethetünk.

Analóg biztonsági kamera: Vannak olyan rendszerek, amik megfelelnek az alap védelemnek és aránylag már alacsony áron is beszerezhetőek. Ezek az analóg technológiával rendelkező kamerák. Viszont a folyamatos technikai fejlesztéseknek köszönhetően már ezek a rendszerek is képesek akár HD felbontással is rögzíteni, így igen jó képeket tudnak nyújtani a felhasználóknak egy esetleges bűncselekmény felderítésében.

IP alapú biztonsági kamera: Pár éve került piacra az új technológia, mely már tökéletes részletességet és képet tud nyújtani a felhasználók részére. Bár még kiépítési árban egy magasabb kategóriát jelentenek a leendő felhasználók számára, azonban már egy tökéletes védelmet képes ellátni. Az IP technológiának köszönhetően, már lehetőség van arra is, hogy akár egyetlen helyen képes legyen rögzíteni több rendszer kameráinak a képét. Illetve felbontás tekintetében ezeknél a rendszereknél már egy olyan minőséget képes nyújtani, ami akár egy távolabbi ponton lévő személy arcfelismerésére is alkalmas.

HD-SDI biztonsági kamera: A legújabb biztonsági kamera rendszernek számít a HD-SDI technológia. Hasonlóan az IP rendszerekhez ezek a kamerák is már olyan felbontással rendelkeznek, melyek a legmagasabb biztonságot tudják nyújtani egy bűncselekményt elkövető személy azonosításában. A HD-SDI biztonsági kamera rendszerek másik nagy előnye, hogy egy esetlegesen már elavult analóg rendszer cseréje a teljes rendszer újrakábelezése nélkül megoldható, hiszen az IP kamerákkal ellentétbe, ennek a rendszernek a kiépítése is koax kábelen keresztül történik.