Rejtett kamerák az észrevétlen megfigyelők

Ma már a biztonsági kamerás megfigyelőrendszerek terén is igen nagy a választék. Nem csak a felbontás tekintetében, hanem a kivitelezés módjában is. Gyakran merül fel igényként, hogy olyan kamera kerüljön kiépítésre egy-egy ingatlanban, mely észrevétlen módban tud működni.

A rejtett kamerákkal történő megfigyelés célja!

Nagyon sok kereskedelmi egységben és cégeknél merül fel igényként, hogy olyan megfigyelőrendszer kerüljön telepítésre, ahol olyan eszközök, vagy árukészlet található, ami könnyen eltávolítható és nagy az átmenő, vagy vendégforgalom. Viszont a tulajdonos nem szeretné, hogy a helységben tartózkodó személyek tudják kamerás megfigyelés alatt áll a terület. Ezeken a területeken előszeretettel alkalmazzák az észrevétlen, úgymond rejtett megfigyelést. Az észrevétlen megfigyeléssel hatékonyabb tud lenni a bűncselekmények nyomon követése, illetve a bűnelkövető kilétének felderítése! Mivel alkalmazásukkal rövid időn belül kiderülhetnek a munkahelyi, bolti lopások, illetve a rögzített felvételek bizonyítékként tudnak szolgálni a hatósági bizonyítási eljárások során.

A rejtett kamerák általános típusai

Mozgásérzékelő házba rejtett kamerák: Ebben az esetben egy riasztórendszer mozgásérzékelőjének álcázott kamera kerül felszerelésre. Kívülről a külső szemlélő úgy látja, mintha a behatolásjelző rendszer egyik eszköze lenne. Ezek a rejtett kamerák hatékonyan tudnak működni a bolti lopások nyomon követésében és az elkövető személyének azonosításában.

Füstérzékelőbe rejtett kamerák: Hasonlóan a mozgásérzékelőbe rejtett kamerához ebben az esetben is a behatolás jelző egyik eszközének a rejtekébe kerül a megfigyelő kamera. Amire viszont ezeknél a kameráknál érdemes figyelembe venni, hogy a füstérzékelőbe rejtett kamerákat mindenképp mennyezetre kell elhelyezni a rendszer hihetősége miatt!

Tükör-, óra rejtett kamerák: Ezeknél a rejtett kameráknál egy mini panel kamera kerül elrejtésre egy fali órában, vagy tükör mögé, bár ebben az esetben szintén észrevétlen marad a kamera, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy itt is, csakúgy mint az előző eseteknél szükség van a tápellátáshoz és a rögzítéshez vezetékezésre.

Csavarfejes rejtett kamerák: Vagyonvédelmi szakáruházakban találhatunk olyan panel kamerákat (mini kamera), melynél a kamera optikája csavarfejnek van álcázva. Ezek a kamerák tökéletes megoldást nyújthatnak egy olyan rejtett megfigyelésnél, ahol lehetőség van álmennyezetbe, vagy valamilyen más berendezési tárgyba elrejteni a kamerát, ahonnan csak a kamera optikája (csavarfej) látszik ki.

Amit viszont sosem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rejtett kamerák esetén az éjszakai megfigyelés teljes sötétség esetén jellemzően nem megoldott, pont abból kifolyólag, hogy ezekhez a kamerákhoz nem tartozik infra megvilágítás a hihetőség miatt!