Ha személy és vagyonvédelemről beszélünk, már nem csak az lakás riasztórendszer jut eszünkbe ingatlan védelemnél. Hiszen egyre több helyen találkozhatunk vagyonvédelmi kamerák kiépített hálózataival is. A gyors technikai fejlődésnek és gyártói piacversenynek köszönhetően, egyre kedvezőbb áron megtalálhatóak a remek felbontással rendelkező kamerák. Így már nem csak cégek számára elérhető védelem, hanem könnyen hozzájuthatnak akár magánszemélyek is. Ezek a védelmi eszközök számos lehetőséget adnak ingatlanunk biztonságosabbá tételére. Mindamellett, hogy elrettentő szerepük van, a bűncselekmények felderítésében és az elkövető személyének a azonosításában is segítséget nyújthatnak.

A leginkább keresett és alkalmazott biztonsági megfigyelők a részletgazdag, éles képet nyújtó digitális kamerák. Ezek a HD és full HD (2-3 Megapixel) eszközök sokkal nagyobb területet képesek befogni és megfigyelni. Nem beszélve arról, hogy a rögzített képek visszanézésénél nagyítás esetén sem kell pixelesedéstől tartanunk.

Kültéri kamerák alkalmazási területe:

  • Közterek, közutak és forgalmi csomópontok figyelése: Mind több helyen találkozhatunk már települések közterein, közútjain megfigyelő kamerákkal. Csakúgy mint az autópályákon, autóutakon látható forgalom és sebesség figyelő eszközökkel. Ezek a speciális kamerák bár magasabb árkategóriába tartoznak, mint a hagyományos kültéri térfigyelők, de egyre több helyen láthatók. Ilyen speciális térfigyelő lehet, a többszörös zoomolási lehetőséggel rendelkező kültéri speed dóm kamera. Valamint a rádiós összeköttetésű vezeték nélküli kamera.
  • Családi házak, magánlakások, nyaralók külső területének megfigyelése: Egyre inkább használjuk udvar, melléképület és kapubejárók területének megfigyelésére ezt a biztonsági rendszert. Ma már a kamerák időjárás álló burkolattal, éjszakai működéssel vásárolhatóak meg. Találhatunk alacsonyabb árfekvésben 1 megapixel felbontással analóg-HD eszközöket. Valamint 2-3 megapixel felbontású analóg-HD  (AHD), HD-TVI, IP kamerákat. Ezen biztonsági rendszerek szinte tökéletes megfigyelést tudnak nyújtani már kisebb (5-15m) távolságokon belül.
  • Irodaépületek, telephelyek, gyárak területének megfigyelése: Csakúgy, mint a magáningatlanoknál itt is az udvar, rakodóterület, kapubejáró és parkoló figyelése az elsődleges cél. Itt ajánlott már a közép, illetve a magasabb árfekvésű kamerák között keresgélni megfelelő védelmi eszközt. Ezért a full-HD digitális megfigyelők alkalmasak lehetnek nagyobb távolságok figyelésére is. Illetőleg a magas felbontásból adódóan a HD, Full HD kamerák lényegesen részletesebb képet adnak már betekintés és visszanézéskor. Ezek az eszközök alkalmasak rendszám felismerésre és személyazonosításra.

Beltéri kamera alkalmazási területe:

A kültéri eszközökkel szemben a beltéri kamerák nem rendelkeznek időjárásálló védelemmel. Ezért kifejezetten csak olyan területen használhatjuk, ahol párától, portól és hidegtől védettek. Diszkrétebb, kisebb bevonattal rendelkeznek, jellemzően félgömb alakú dóm burkolattal. Előszeretettel használjuk üzletekben, irodákban és olyan területeken, ahol magas az áthaladó forgalom, ilyen például társasházak aulája, lépcsőház. Vagy pedig üzlet esetén árukészlet, kassza, pénztár figyelés.