A vagyonvédelmi rendszerek között egyre inkább népszerű helyet foglalnak el a megfigyelőrendszerek. Ez köszönhető annak, hogy az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen mentek át a kamerás eszközök. Természetesen ezen a területen is sok a választási lehetőség a leendő tulajdonosok számára. Legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről. Az egyszerű, alap kameráktól indulva egészen a profi ipari kamera eszközökig találhatunk már a piacon megfelelő terméket. Az igények és a lehetőségek határozzák meg, hogy melyik eszköz számunkra a megfelelő.

Természetesen az alap kamerák is képesek ellátni megfelelő térfigyelést egy adott helyszínen. Azonban vannak olyan elvárások, melyeknél már követelmény, hogy magasabb tudással rendelkezzen az eszköz. Az ipari kamera az ilyen területeken nyújthat kiváló segítséget.

Ipari kamera nem csak ipari felhasználásra

Amikor ipari kamera kerül szóba elsősorban nagyüzemi felhasználásra gondolunk. De ezek a megfigyelők nem csak ilyen területen tudnak segítséget nyújtani. Sokkal inkább gondolhatunk ipari kamera esetén speciális alkalmazásra. Hiszen ezek az eszközök, nem a nagy méretük miatt kapták a nevüket, hanem az alkalmazási lehetőségek tekintetében.

A biztonsági kamera eszközöket csoportosíthatjuk funkció és a forma szerint. Bár az is igaz, hogy az alkalmazási funkció bizonyos mértékig befolyással van a külső kialakításra is. Így a kamerákat megjelenési formájuk szerint is megkülönböztethetjük. Azonban bármelyik kameráról is legyen szó, szinte nincs olyan terület, ahol ne tudnánk hasznát venni.

Általánosan alkalmazott ipari kamera típusok

Box kialakítású kamera: Pár éve a leggyakrabban használt megfigyelőtípus volt. Egyaránt alkalmazható kültéri és beltéri felhasználásra is. Jellegzetes téglalap alakjáról kapta a nevét. Maga a kamera önmagában nem alkalmas megfigyelésre, további eszközök összecsatolása szükséges a megfelelő működéshez. Ezeknél a típusú ipari kamera eszközöknél a box egységhez szükséges külön objektív és tartókonzol csatlakoztatása. Ezek a megfigyelő kamerák igen funkció gazdagok, ezért bármilyen területen kiválóan alkalmazhatók. Kültéri alkalmazás esetén a kamerához külön kameraház, fűtés és tartókonzol szükséges.

PTZ és Speed dom kamera: Maga a megnevezés nem is konkrétan egy típusra utal, hanem inkább a működési elvre. A PTZ, azaz pan/tilt/zoom megnevezésű ipari kamera képes függőlegesen, vízszintesen is mozogni, valamint egy pontra ráközelíteni. Vezérlőpultról, vagy rögzítőegységről irányíthatóak. A speed dome kamera a dóm kamerák továbbfejlesztett változatai. Akár 360°-os fordulatra is képesek. Speciális tulajdonságainak köszönhetően akár 200m-es távolságra is ráközelíthetünk, anélkül hogy képromlást eredményezne.

Összességében tehát elmondható, hogy bár a nevéből adódóan az ipari kamera nagyüzemi felhasználásra készült. De néhány esetben, pont a kedvező ára miatt igen kedvelt megfigyelőnek számít magáningatlanoknál, vagy kisebb cégeknél is. Leginkább kültéri alkalmazással.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Industrial CCTV’]