IP kamera távoli betekintéssel a vagyon védelmében

A kamerás megfigyelőrendszerek elterjedésével mind keresettebb lett magáningatlanok esetén is ez a fajta személy- és vagyonvédelmi, biztonsági megoldás. Hiszen ma már nem csak arra nyújtanak lehetőséget ezek az eszközök, hogy a helyszínen felvételeket készítsünk az ott történő eseményekről, hanem a legtöbb kamerarendszer esetén akár távolról is betekinthetünk, vagy visszanézhetünk a rögzített képekbe. A kezdetekben ezt az IP kamera rendszerekkel sikerült technikailag megoldani.

Az IP kamera technológia pár éve kezdett elterjedni hazánkban. Ezek a rendszerek már nem csak élesebb és részletgazdagabb képet nyújtottak a felhasználók részére, hanem egy plusz szolgáltatás is elérhetővé vált a távoli betekintéssel.

Miben különbözik az analóg és az IP kamera?

Az egyik lényeges különbség az analóg és az IP kamera között a felbontásban mutatkozik, hiszen már ezek a korszerű kamerák digitális akár több Megapixel felbontással rendelkeznek és ezáltal egy sokkal részletesebb élesebb képet nyújtanak nem csak betekintés alkalmával, hanem a rögzített események visszanézésénél is. Az IP kamera mindezek mellett rendelkezik egy speciális tulajdonsággal is. Önmagában akár külön rögzítő egység nélkül képes távoli betekintést nyújtani a rendszer felhasználójának a világ bármely pontjáról internetes hálózaton keresztül. Ezzel akár okostelefonon, vagy számítógépen, tableten keresztül megnézhetjük a helyszínen történő élő eseményeket, amit akár egy szerverre, vagy a kamerában található SD kártyára rögzíthetünk is. Bizonyos IP kamera eszközök már képesek nem csak képet és videót, hanem hangot is továbbítani és rögzíteni.

Az IP kamera távoli rögzítés esetén a kiépítés helyszínén lévő internetes szolgáltatást használja, ezért érdemes az internetkapcsolat sávszélességére nagyobb figyelmet fordítani az ilyen típusú megfigyelőrendszereknél. Normál esetben egy kamera legkisebb feltöltési sávszélesség igénye 100kB/s, azonban folyamatos élőkép átvitele esetén már egy HD, vagy Full-HD kameránál ez akár a több Megapixelt is elérheti.

IP kamera előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • Az IP kamera esetén mindenképp előnynek tudható be a részletgazdag, magas képfelbontási arány az analóg rendszerekhez viszonyítva.
  • A távoli elérés menedzselése akár több különálló helyszínen lévő kiépített rendszer felvételeit is képes egy szerveren összegyűjteni és tárolni.
  • Költséghatékony kiépítés, különálló rögzítőegység nélküli adattárolás internetes hálózatban, vagy internetes szerveren.
  • Bizonyos esetekben akár a kamerába beépített SD kártyára történő képtárolás, kétirányú hangátvitel.

Hátrányok:

  • Kedvező áron elérhetővé váltak a piacon egyéb digitális kamerák magas képfelbontási aránnyal, megbízható működéssel (AHD, HD-TVI, HD-CVI).
  • Távoli helyen történő képrögzítés esetén az internetes szolgáltatónál történő kiesés, vagy szüneteltetés esetén a kamera által figyelt események elvesznek.
  • Valós idejű megfigyelés esetén mindenképp számolni kell pár másodperces képcsúszással.