Infra kamera, hogy éjjel is felismerhető legyen a kép

A kamerás megfigyelőrendszerek esetén kezdetben még csak a normál infra megvilágítás nélküli fekete-fehér csőkamerák voltak elérhetőek a végfelhasználók, kiváltképp a magánszemélyek részére megfizethető áron. Azonban a technikai fejlődésnek és a piaci versenynek köszönhetően, mára már a megfigyelésre szánt kamerák nagy többsége rendelkezik az éjjel látáshoz szükséges infra megvilágítással.

Az infra kamera fejlődése talán a leglátványosabb a vagyonvédelmi eszközök területén, köszönhetően annak is, hogy a biztonságtechnika területén talán a legtöbb információt tudja biztosítani egy ilyen rendszer a bűnelkövetés felderítésében és az elkövetők megtalálásában, ezért az éjjel látási funkció folyamatos és mielőbbi fejlesztése elkerülhetetlenné vált.

Az infra kamera működése:

Ahhoz, hogy az esti/éjszakai fényviszonyok, valamint a gyenge fény mellett is értékelhető és jó minőségű képet nyújtsanak a kamerák, elengedhetetlen, hogy a kamera objektíve előtti területet valamilyen módon megvilágítva javítsuk a kép minőségét. Ma már erre a megoldásra általánosan az infra kamerát alkalmazzák, melynél a beépített infra ledek biztosítják az objektív számára a megvilágítást rossz fényviszonyok mellett. Az infra ledek bekapcsolását jellemzően egy automata fényérzékelő biztosítja. Ezzel a kamera minimális megvilágítás mellett is képes értékelhető képet biztosítani a felhasználó részére. Az infra megvilágítás távolsága akár a néhány métertől a 100 m-ig is terjedhet, ez a kameraházba szerelt ifra ledek darabszámának, fajtájának és teljesítményének a függvénye, minél több led található a kamerában, annál távolabbra képes elvilágítani. Ezzel viszont még nem biztosított, hogy maga a kamera objektíve is képes ekkora távolságra ellátni.

Infra kamera fajták:

Alsó kategóriás infra kamera: Itt az objektívvel együtt kerül beépítésre az infra led a kameraházba, amennyiben bármelyik meghibásodik csak együtt cserélhető, külön-külön nem lehetséges. Jellemzően ezeknél a kameráknál a költségek megszorítása végett nincs beépített infra szűrű, ezért az infra megvilágítás folyamatosan működik a kameránál nappali fényviszonyok között is. Ez a kép minőség bizonyos fokú romlását eredményezheti. Jellemzően ezeknek az a kameráknak az átlagos élettartama 6-8000 óra normál üzemeltetés mellett, ám a folyamatos üzemelése mellett a ledek élettartama jelentősen csökkenhet is, mely elhasználódáshoz és kiégéshez vezethet.

Közép és felső kategóriás infra kamera: Ezek a kamerák már magasabb műszaki tartalommal, és több beállítási lehetőséggel bírnak. Itt az objektív és az infra led már külön kerül beépítésre a kameraházban, így ha bármelyik meghibásodik a másik cseréje nélkül is megoldható annak javítása vagy cseréje. Jellemzően ezekben a kamerákban beépített IR CUT szűrű „alkonykapcsoló” található, mely biztosítja, hogy csak bizonyos fényviszonyok esetén kapcsoljon be az infa, ezzel is hosszabbítva a ledek élettartamát, valamint ennek a műszaki fejlesztésnek köszönhetően már a nappali fény is színhelyes. A közép és felső kategóriás infra kamera esetén már egyéb számos funkció is segíti a tökéletes kép visszaadását akár éjjeli, vagy csökkent fényviszonyok esetén is, ilyen például a WDR és a funkció.