GSM riasztó, avagy a leghatékonyabb felügyelt biztonság!

Pár éve még, ha lakásriasztóról esett szó, a helyileg szirénázó hagyományos riasztórendszerek voltak azok, amik ilyenkor említésre kerültek. Eleinte a riasztóközpontok egy esetleges riasztás alkalmával még nem tudták a távol tartózkodó tulajdonost értesíteni a helyszínen történtekről, vagy egy erre szakosodott felügyeletet, csupán az ingatlan környezetében tartózkodó személyek figyelmén és intézkedésén múlt egy-egy illetéktelen behatoló elfogása.

Majd később, már a legtöbb riasztóközpontban megtalálható volt egy kommunikációra képes modul, amin keresztül lehetővé vált, hogy egy esetleges betörés, vagy meghibásodás esetén ne csak a helyszínen a kültéri sziréna megszólalásával értesítse a környezetet, hanem telefon vonalra csatlakoztatva a rendszert egy felügyeleti szervhez jelezzen, vagy a központba programozott telefonszámot hívja.

A mobilhálózat fejlődésével és elterjedésével ez a kommunikációs lehetőség is rohamos fejlődésnek indult, egyre több távfelügyeleti szolgáltató fejlesztett ki önálló GSM modult, mely lehetővé tette, hogy a riasztórendszerhez csatlakoztatva egy esemény kapcsán a központ ezt felhasználva, a mobil hálózaton keresztül küldje a jelzéseket. Ezzel elkerülhetővé vált a vezetékes telefon vonalon keresztüli kommunikáció szabotálhatósága. Napjainkban a legtöbb gyártó fejlesztései között megtalálható már a GSM riasztó a központi egységbe építve. Ezzel is egyszerűsítve és csökkentve a szükséges eszközök darabszámát, mindamellett, hogy a kevesebb anyag használatával a költségeket is lehetőség van ily módon csökkenteni.

A GSM riasztó felépítése

A riasztórendszerek központjában található panelre integrált átjelző modul lehetővé teszi, hogy egy külön eszköz nélkül, egyszerűen a GSM riasztó paneljére épített SIM kártyával küldje a jelzéseket a megadott telefonszámra a rendszer. Ezzel már nem csak a helytakarékosság és esztétika lett megoldva, hanem a környezetkímélő energiagazdálkodás is, hiszen nincs szükség egy plusz eszközre az átjelzés biztosításához, mely ugyanúgy áramot fogyaszt és egy külön akkumulátort használ.

A környezettudatos szemléletnek és a költséghatékony gazdálkodásnak is köszönhetően egyre inkább elterjedni látszik a GSM riasztók kiépítése az ingatlanok és ingóságok védelmének érdekében. Nem beszélve arról, hogy a szükséges minősítés mellett, még nagyobb biztonságot is nyújt az átjelzéshez, mint a vezetékes telefon vonalon keresztül kommunikáló lakásriasztók.