Magyarországi viszonylatban is elmondható, hogy egyre nagyobb létjogosultsága van a vagyonvédelemnek, biztonságtechnikának. A bűnügyi statisztikák alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszakban sem csökkent a bűncselekmények száma. Azonban a modern védelmi eszközöknek köszönhetően, viszont nőtt a felderítési arány. Mivel mind több helyen találhatunk már kiépített elektronikus biztonsági berendezéseket. Ezek között is igen népszerű lett a lakásriasztók mellett az éjjellátó funkcióval rendelkező kamerás megfigyelő.

Többféle kamerás megfigyelőt találhatunk a kereskedelemben, azonban az igazán hatékony rendszerek éjjellátó funkcióval rendelkeznek. Hiszen ezek a biztonsági berendezések akár éjjel, vagy sötétben is képesek minőségi megfigyelést biztosítani az adott ingatlannál.

Az éjjellátó kamera szinte minimálisan különbözik a normál, régebbi megfigyelőktől. Ezek a kamerák is az objektíven át továbbítják a képet a rögzítő felé. De a régebbi, led megvilágítás nélküli kamera kizárólag csak a látható fényt – napfény, lámpa megvilágítás, stb. – használja a képalkotásához. Így csak nappal, vagy segéd megvilágítással képes értékelhető képet biztosítani. Ellenben a led panellel rendelkező éjjellátó kamerák nem csak a normál fényt használják, hanem a természetben megtalálható emberi szemmel láthatatlan infravörös fényt is. Így az éjjellátó biztonsági kamera által rendszerünk képesé válik, hogy sötétben, éjjel is értékelhető, jó minőségű képet továbbítson.

Éjjellátó funkció, de miért is olyan fontos!?

Régen a biztonsági megfigyelés jellemzően a üzleti és az ipari felhasználásban jelentkezett. Ezeknél a tolvajok, vagy belső alkalmazottak lopásának bizonyítására, valamint az elkövetők elfogására építették ki. Itt a bűncselekmények általában nappal történtek, amikor a munkálatok végzéséhez is szükséges volt megvilágítás. Ezért a biztonsági megfigyelővel szemben támasztott igények között nem szerepelt az éjjellátó funkció. Azonban az utóbbi időkben a bűncselekmények elkövetésében történtek változások. A bűnelkövetők sokkal furfangosabbak és bátrabbak lettek, ezért muszáj volt az eszközökön is technikai fejlesztéseket végezni.

Ma már inkább éjjel, vagy sötétben tevékenykednek a tolvajok és betörők, könnyebb elrejtőzniük és takarni személyazonosíthatóságukat. Az éjjellátó kamerával viszont ilyenkor is képesek vagyunk tökéletes képeket készíteni. Ez segítséget nyújthat a hatóságoknak az azonosításban és az elfogásban.

A kereskedelemben megtalálható kamerás megfigyelőknél elmondható, hogy szinte egytől egyig rendelkeznek éjjellátó funkcióval. A leggyakrabban ezt a kamerához beépített infra LED megvilágítás biztosítja. A led-es megvilágítással szerelt biztonsági kamerának köszönhetően diszkrétebb és költséghatékonyabb lett az éjszakai megfigyelés. Hiszen a led megvilágításnál nem feltűnő a megfigyelés, valamint a ledek áramfelvétele is lényegesen kevesebb. Szemben a hagyományos izzókéval, vagy mozgásérzékelős reflektorokéval.

Az éjjellátó rendszerek ára az elmúlt években igencsak kedvezően változott. Napjainkban szinte alig van különbség az ifra leddel ellátott és a sima csak nappali megfigyelést biztosító eszközök között.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Nightvision CCTV’]