Az éjjellátó kamera legfőbb előnye a standard hagyományos megfigyelő kamerával szemben, hogy nem csak nappali megfigyelésre alkalmas. Hanem beltéren alkalmazva a fénnyel kevésbé megvilágított sötét helyiségekben is, és kültéren az éjszakai sötét fényviszonyok mellett is képesek tökéletes képeket biztosítani a helyszínből adódó kevésbé alkalmas körülmények között is.

Ma már a biztonságtechnikában különböző fajtájú és típusú kamerákkal találkozhatunk. Az egyik ilyen speciális kamera az éjjellátó kamera. A külső környezetben megtalálható természetes (infra) fényt felhasználva képes a rögzítő egység felé képet továbbítani, melyet a rögzítő oldalon fekete-fehér szürke árnyalatos képben nézhetünk vissza.

Hogyan működik az éjjellátó kamera?

A modern technológiának köszönhetően gyakran természetes dolognak vesszük mi emberek, hogy bizonyos területek megfigyelése esetén bár szürke árnyalatos fekete-fehér képben, de mégis látható képet kapunk kamerás megfigyelés alkalmával, ha rögzítő oldaláról nézzük a felvételt, vagy ép az élő képet és az éppen zajló eseményeket. Mindezt viszont csak az éjjellátó kamera technológiai fejlesztésének köszönhetjük. Hiszen miközben mi a rögzítő oldaláról az éjjellátó kamera képét nézzük esti vagy éjszakai felvételek alkalmával, a helyszínen tartózkodó személyek kevesebb információt kapnak az éppen zajló eseményekből megvilágítás nélkül, mint mi a visszanézés helyszínén. Éjjel az emberi szem számára láthatatlan infra fénnyel képes látni az éjjellátó kamera, az infra fény megvilágítással a megfigyelés helyszínén található tereptárgyak fényvisszaverő képességét ki- és felhasználva.

Hogyan különböztethetjük meg az éjjellátó kamera képét a hagyományos normál kamerától?
Mit látunk nappal és mit éjszaka a két kamera alkalmazásánál.

Hagyományos kameraÉjjellátó kamera
Nappali kép: Színes képek, kontrasztos éles és élethű színek a valóságnak megfelelően.Nappali kép: Színes képek, a beépített infraszűrőnek köszönhetően kontrasztos, éles és élethű színek a valóságnak megfelelően.
Éjszakai kép: Minimális megvilágítás alkalmazásával a helyszínen szemcsés, pixeles elmosódott fakó színek. Minimális megvilágítás hiányában teljesen sötét, vagy értékelhetetlen kép. Éjszakai kép: Éles kontúrokkal kirajzolódó fekete-fehér kép, a szürke árnyalatait alkalmazva. Akár emberi arcfelismerésre is felhasználható felvételek biztosítása.

Az éjjellátó kamera kialakításában az egyik legfőbb jellemző, hogy a kamera objektíve körül infra ledek vannak beépítve a burkolatba. Ezek száma és erőssége befolyásolhatja, hogy mekkora távolságra képes sötétben elvilágítani a kamera objektíve előtt. Amit viszont sosem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyártók leírása szerint ezek az infra ledek akár 60-80 m-es távolságra is képesek elvilágítani, viszont ezzel nem egyenértékű az a távolság, amit a kamerával láthatunk. Hiszen az értékelhető kép távolsága nagy mértékben függ az objektív méretétől is.