Bár az elmúlt évek bűnügyi statisztikája szerint csökkent a sikeres ingatlan betörések száma, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítanak családjuk, saját személyük és megszerzett vagyontárgyaik megóvására. Mivel egyre több ingatlanban került kiépítésre mozgásérzékelős riasztó rendszer.

Ma már a vagyonvédelmi rendszerek telepítésével foglalkozó cégek eltérő megoldásokat kínálnak ügyfeleik részére vagyontárgyaik megőrzésére és személyi biztonságuk minél nagyobb megóvására. Különböző akciókkal és konstrukciókkal kínálják mind magánszemélyek, mind üzleti partnereik részére a mozgásérzékelős riasztó ingatlanban történő kialakítását. A gyártóknál is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt időszakban, így kevés az az ügyfeleknél jelentkező igény, amit a jelenlegi modern eszközökkel ne lehetne megoldani.

Mozgásérzékelős riasztó fajták

Kültéri védelem: Lehetőség van már az ingatlanba való bejutás előtti jelzésre egy esetleges illetéktelen behatolás alkalmával. Ennél a rendszernél az ingatlanon kívüli kerülnek elhelyezésre mozgásérzékelős riasztó eszközök, melyek már a megfelelő tulajdonságokkal rendelkeznek ahhoz, hogy a még régebben gyakran jelentkező téves jelzéseket is kiküszöböljék, ám figyelembe kell venni, hogy ezek az érzékelők bizonyos mértékben zárt (kerítés, egy területen lévő épületek közötti) „megfigyelésre” alkalmasak. Ezek az érzékelők hasonlóan a beltéren használt eszközökhöz a csapdaszerű védelmet képesek ellátni. Jellemzően az érzékelő szerint beállított látótérben keletkező hőmérséklet-változás alapján érzékelik a mozgást, de már megtalálhatóak köztük a kombinált kisállatvédelemmel ellátott érzékelő is. Biztonságos működésük miatt külterületi alkalmazásuk nem javasolt, mivel látó hatótávolságuk még igen korlátozott maximum 15-25 m.

Beltéri védelem: Sokan a téves jelzések elkerülése végett csak beltéri védelem kialakításában gondolkodnak. Természetesen ez érthető is, mivel még a megbízható kültéri mozgásérzékelők igen magas áron érhetők el a biztonságtechnika piacán. Viszont a cégeknél már egész kedvező áron lehet hozzájutni egy telepített mozgásérzékelős riasztó rendszerhez. Ezek a rendszerek az ingatlan csapdaszerű védelmét látják el. Ez a védelem annyit jelent, hogy a mozgásérzékelők olyan területekre kerülnek elhelyezésre, ahol az illetéktelen behatolónak mindenképp el kell haladnia ahhoz, hogy értéket tudjon az ingatlanból eltulajdonítani. A beltéri mozgásérzékelők terén már igen gazdag kínálat áll rendelkezésre, a hagyományos infra érzékelők mellett megtalálhatóak a speciális érzékelők is, mint kisállat védett infra, függöny (egy bizonyos sávban látó) mozgásérzékelő, kombinált érzékelő (mozgás-, üvegtörés érzékelő).

Kiépítés tekintetében szintén többféle lehetőségük van a végfelhasználóknak a riasztórendszer kialakításával kapcsolatosan. Ma már a telepítő cégek biztosítják nem csak a hagyományos vezetékes rendszerek kiépítését, hanem a rádiós, vezeték nélkül mozgásérzékelős riasztók és a hibrid, vezetékes és vezeték nélküli kombinációk kivitelezését.