CCTV rendszer a zárt láncú videó megfigyelőrendszer

A biztonságtechnikában, vagyonvédelemben már számtalan megoldást kínálnak a szolgáltatók, kereskedések otthonunk, irodánk és egyéb ingatlanjaink megóvása érdekében. A mechanikus védelmi megoldások mellett egyre inkább elterjedt biztonsági rendszernek számít az elektronikus védelem kialakítása is. Ma már a riasztórendszerek mellett mind több helyen találkozhatunk CCTV rendszer kialakítással közismertebb nevén videó megfigyelőrendszerrel is.

CCTV rendszer fogalma a biztonságtechnikában

A biztonságtechnikában alkalmazott kamerás megfigyelőket az angol elnevezés alapján (Closed Circuit Television, vagyis CCTV) zárt láncú videokamerás rendszereknek is nevezzük. Ez az elnevezés leginkább a megfigyelőrendszerek működési elvét takarja, hiszen a kihelyezett kamerák előtt látható képeket videó jellé alakítva egy zárt vezetékláncon keresztül juttatja el az eszköz a rögzítő, vagy megjelenítő egység felé.

A CCTV rendszer jelentős szerepet játszik ma már a vagyonvédelemben és a biztonságtechnikában, hiszen egyrészt visszatartó erejük lehet a bűnelkövetőkkel szemben, másrészt segítséget nyújthatnak nem csak a tulajdonos, hanem a hatóságok számára is egy-egy bűncselekmény felderítése során az elkövető azonosításában, elfogásában és a bűneset felgöngyölítésében. Tehát elmondható, hogy azokon a területeken, ahol a videó megfigyelőrendszer kialakításra került, kevesebb számban fordulnak elő olyan esetek, melyek rongálás, lopás és garázdaság bűnelkövetési körébe tartoznak.

A CCTV rendszer az elmúlt pár év folyamán jelentős technológiai változáson esett át. A kezdeti analóg, rossz felbontási minőséget, valamint csak fekete-fehér képet biztosító videó megfigyelőket hirtelen felváltották a megapixeles, színes és day/night digitális technológiát alkalmazó kamerás rendszerek. Nem beszélve arról, hogy napjainkban már nem csak a kiépítés helyszínén van lehetőség betekinteni a CCTV rendszer által megfigyelt és rögzített felvételekbe, hanem akár a föld másik pontján tartózkodva interneten útján egy biztonságos felhasználónévvel és jelszóval védett applikációival, vagy szoftverrel okostelefon, tableten, vagy számítógépen keresztül is elérhetjük a kamerákat.

A CCTV rendszer főbb alkotóelemei

A biztonsági megfigyelő esetén mindenképp érdemes szót ejteni a rendszer főbb alkotórésziről is, mely nélkül nem beszélhetünk komplett védelmi megoldásról. Természetesen nem kötelező érvényű az összes alkotórész megléte, de ezek nélkül komplett védelmi megoldásról sem beszélhetünk.

Kamera eszközök: A videó megfigyelőrendszer egyik legfontosabb alkotórészei a kamerák. Ezek között már egyaránt találhatunk kültéri és beltéri használatra is eszközöket. Az analóg eszközök mellett mindinkább alkalmazott típus a digitális kamera. Ilyenek lehetnek az IP, AHD, HD-SDI, HD-TVI videokamerák. A kereskedelmi forgalomban találhatunk különböző kivitelben (dóm burkolatos, boksz, kompakt, valamint speciális kialakítású panel, rejtett kamerákat is. Igényeinket és a környezeti adottságot figyelembe véve számtalan lehetőség közül választhatunk már.

Rögzítő eszközök: A CCTV rendszer másik lényeges alkotóeleme a rögzítő. Hiszen a felvételek tárolása és a későbbi visszatekintési lehetőség ezen keresztül történik. Többféle megoldást nyújt a rendszer ezzel kapcsolatosan. A rögzítés történhet egy önálló egységre, vagy számítógépre, de az IP rendszereknél már egy internetes serverren is megoldható a felvételek tárolása.