Ma már a technikai forradalom fejlődésének köszönhetően nagymértékben elterjedtek a digitális képalkotásra alkalmas eszközök, mind a fényképezés, mind pedig a vagyonvédelmi megfigyelés területén, ilyen például a CCD kamera és a CMOS kamera is. A digitális technológia egyik nagy vívmánya, mely nagyjából már egy fél évszázados múltra tekint vissza azok a chippek kifejlesztése a képalkotásban, melyek lehetővé tették, hogy az objektív előtt látott fényeket elektronikus jellé alakítva továbbítsa egy másik eszköz felé.

Később ezek a digitális képérzékelők, már számtalan területen lettek alkalmazva, csak egy párat megemlítve: -orvosi diagnosztika, -űrkutatás, -csillagászat, -méréstechnika, -fényképészet, -biztonságtechnika. A széleskörű felhasználási terület viszont a gyártók számára lehetővé tette, hogy tovább fejlesszék, mint technikailag, mind minőségileg ezeket az eszközöket. Így elmondhatjuk, hogy a CCD kamera és a CMOS kamera működési elve azonos, csak a gyártási részletekben van különbség.

CCD kamera főbb tulajdonságai

Az első digitális kamera is CCD kamera volt. Ez már képes volt az objektív előtti analóg fényt, digitális jelként továbbítani. Itt a különleges gyártási technológia miatt elmondhatjuk, hogy a kép átalakítása alkalmával nagyon minimális a torzítás és a jelzavar. Ezért a CCD kamera esetén bátran állíthatjuk, hogy a kiforrott technológiának köszönhetően ez a kamera egy kiváló minőségű érzékelővel rendelkezik, miáltal maga a visszaadott kép is egy tökéletes minőségű kép. Bár a speciális igényű gyártás miatt napjainkban még mindig jelentős ezen CCD kamera chip előállítási költsége, így a végfelhasználók és kereskedők részére is magasabb árral található meg a piacon, mint a következő generációs CMOS kamera.

A CCD kamera alapján fejlesztették ki a kistestvért a CMOS kamera chipjét. Mivel a működési elve ugyanaz, viszont adott technológiára épül, de úgymond picit hígított kivitelezéssel ezért az előállítási költsége alacsonyabb.

Akkor valójában mi is a különbség a CCD kamera és a CMOS kamera között?

Nagyjából elmondhatjuk, hogy mind a CCD kamera, mind pedig a CMOS kamera esetén is van előny és hátrány egyaránt. A CCD kamera nagy előnye a jelenleg még kisebb fény igénynél is tökéletes képalkotás alacsony zajszinttel, amit viszont a CMOS esetén a folyamatos fejlesztések miatt egyre inkább kezdenek megközelíteni és ezt a hátrányt ledolgozni.

Viszont a CMOS kamera esetén pedig elmondhatjuk, hogy az energiafelhasználás tekintetében sokkal kedvezőbb adatokkal számolhatunk, miáltal jelentősen növelhető a kamera élettartama.

Így elmondható, hogy már csak minimális idő kérdése és a jól bevált és megbízható képalkotásra képes CCD kamera kiváló tulajdonságait hamarosan a kistestvér is képes lesz produkálni, kisebb energiafelhasználással.