A mindennapok során rengeteg helyen találkozunk már kültéri kamera kihelyezéssel, mégis úgy megyünk el mellette, hogy tudomást sem veszünk róla, hiszen annyira megszoktuk már a jelenlétüket. Az utcákon, köztereken és egyéb külső területeken számos kültéri kamera található. Ezeknek a védelmi eszközöknek olyan helyeken ajánlott a kitelepítése, ahol az időjárási körülmények nem megfelelőek egy beltéri kamera kiépítéséhez. Legyen akár jelentős mínusz vagy plusz a kinti hőmérséklet a kültéri kamera bírja az igénybevételt. Attól függetlenül, hogy a kamera kültéri kamera ezek a tényezők az élettartamát nem befolyásolják, a rögzített kép minőségét nem rombolja. Mindig ugyan olyan képet és minőséget mutat időjárástól függetlenül.
Minden kültéri kamera olyan külsővel van ellátva, ami ellenáll a legrosszabb időjárási körülménynek is.

Kültéri kamera felhasználási területei

Kültéri kamera használati területét tekintve végtelen sok lehetőség van. Családi ház bejáratát, kertjét, kapubejáróját, vagy ép üzletek, lakások bejáratát figyelni, esetleg nyaralók kültéri védelmére, parkolóházak belső megfigyelésére, olykor rendszám, arcok felismerésére is alkalmazható. Nagyobb helységek, például üzemi területek, csarnokok belső védelmére is inkább kültéri kamera ajánlott.

A kültéri kamerák kiépítésénél figyelembe kell venni azt is, hogy esetleg a vezetékeket földbe kell ásni vagy lépésálló gégecsőbe kell elvezetni.

A kültéri kamera éjszakai módját tekintve vannak megemlítendő dolgok, amik a kitelepítést érinthetik. A kültéri kamera, legyen bármilyen extra adottságú, a leggyakrabban éjszaka nagyjából 10-15 méter távolságot tud belátni. Ennek növelésére van lehetőség plusz világítás felszerelésével, reflektorozással. A kültéri kamera képe éjszakai módban fehér-fekete és szürke árnyalatokat mutat, de ettől független a kép minősége. A helyszín pontos, felismerhető mutatása nem változik.

A leggyakrabban alkalmazott kültéri kamera esetén kialakítás tekintetében a kompakt, boksz, és a speed dóm kamerákat említhetjük.

Fontos lehet tudni, hogy kültéri kamera esetén is van lehetőség távoli elérésre arra, hogy a kamera által készített felvételt visszanézzük, esetleg élő képet tekintsünk meg távolról. Ehhez az egyetlen szükséges dolog, hogy legyen a kamera helyszínén az elvárásoknak megfelelő internetes szolgáltatás. A kamerakép megtekintését megtehetjük egy távoli számítógépről, tabletről, okostelefonról, tévéről, vagy egyéb monitorról.

A kültéri kamera esetén nincsen arra lehetőség, hogy rejtett kameraként tudjon működni. Rejtett kamera csak beltéren kerülhet kiépítésre a kialakítási adottságok miatt.