Az egyre inkább romló közbiztonság és a mind nagyobb számban előforduló betörések, személy ellen elkövetettet bűncselekmények miatt, ma már egyre inkább megnövekedett az igény a személyünk és összegyűjtött értékeink védelmére. A biztonsági kamera tehát egyre közkedveltebb védelmi megoldás lett napjainkban. Hiszen akár kiegészítő védelmi rendszerként, akár önálló megfigyelőként működtetjük otthonunkban vagy cégünknél, üzletünkben a fent említett bűncselekményekkel szemben egy hatásos megoldást tud nyújtani, mint megelőzés szempontjából, mint pedig bizonyítékként felhasználva.

Biztonsági kamera

A biztonsági kamera ma már egyaránt megtalálható kültéri és beltéri védelmi megoldásként, így elmondható, hogy kevés olyan szituáció lehet, ahol nem lenne létjogosultsága ennek a biztonsági rendszernek. Hiszen már a legtöbb ilyen rendszer olyan kamerákat tartalmaz, mellyel az éjszakai megfigyelés sem okoz problémát. A kamerák külön infrapanellel vannak felszerelve, ezért akár teljes sötétségben is egy jó minőségű biztonsági kamera a felhasználó részére már biztosítja a kamera előtti események képi megjelenítését.

Jelenleg még különböző minőségben találhatóak meg ezek a kamerák. A hagyományos analóg kamerától kezdve, ma már igen kedvező áron elérhető a kiváló minőséggel bíró digitális full HD akár több megapixel felbontással rendelkező kamera is.

A felhasználás tekintetében viszont érdemes figyelembe venni kiépítés előtt, hogy mit is szeretnénk elvárni ettől a biztonsági kamera rendszertől. Ez alapján már könnyen eldönthető, hogy elegendő-e a normál, kicsit rosszabb felbontással bíró kamerarendszer kialakítása, vagy az igényekhez igazodva, mindenképp érdemes már az elején egy picivel többet áldozni egy HD, vagy full HD felbontással bíró digitális biztonsági kamera kialakítására.

A fejlődő technikának és esztétikának köszönhetően ma már a biztonságtechnikai eszközök között is egyre inkább elterjednek a rádiós rendszerek kialakítása. De a biztonsági kamera szempontjából azért érdemes tudni, hogy amíg egy rádiós riasztórendszer (melyet már hosszú évek óta alkalmaznak vagyonvédelmi megoldásként) képes tökéletesen ellátni a feléje támasztott követelményeket, ezzel szemben a rádiós kameráknál még ma Magyarországon lehetnek használat közbeni problémák. Ezért ha fix kiépített helyen szeretnénk felhasználni a biztonsági kamera rendszert, nem feltétlenül érdemes a vezetékezés miatt ilyenfajta kompromisszumokat kötni. Hiszen ezen a területen még nincs teljes mértékben kialakítva a jelzavar kiküszöbölése, így könnyen előfordulhat, hogy egy éles szituációban épp azért nem fog a rendszer megfelelő képet rögzíteni, mert a szomszéd wifi internete, vagy egyéb más jelzavar bezavar.

Amire viszont mindenképp szükséges odafigyelnünk biztonsági kamera kiépítése alkalmával, hogy semmi olyan jogszabályt ne sértsünk meg a használatával, mellyel a későbbiek folyamán problémánk adódhat. Ezért mind kiépítés alkalmával, mint pedig a későbbiek folyamán a rögzített felvételek felhasználásával kapcsolatosan érdemes körültekintően eljárni.