Biztonsági kamera rendszer HD felbontással, alacsony áron

A vagyonvédelem területén számtalan eszközt találhatunk már biztonságunk mind nagyobb fokú kialakítására. Számtalan forrásból tájékozódhatunk, hallhatunk különböző személy és vagyon ellen elkövetett bűncselekményekről, melyek elkerülhetetlené teszik számunkra, hogy fokozott figyelmet szenteljünk otthonunk és családunk megóvásának a kialakítására. Így a mechanikus védelem és az elektronikus riasztórendszerek kiépítése mellett egyre több helyszínen találkozhatunk biztonsági kamera rendszerrel is, mellyel egy fokozott védelmi rendszert tudunk ingatlanunknál kialakítani.

A biztonsági kamera ma már egyáltalán nem számít még a magáningatlanok esetén sem luxus védelemnek, hiszen egyre kedvezőbb áron juthatunk hozzá egy magasabb minőséggel rendelkező megfigyelőrendszerhez is.

Ezek a biztonsági kamera rendszerek elsődlegesen a bűncselekmények megelőzésében játszanak fontos szerepet, hiszen jelenlétükkel nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az elkövetők előbb mérlegeljék a lebukás veszélyét, mint a vélt nyereséget, mielőtt cselekednének. Másodlagosan hozzájárulhatnak az adott bűncselekmény elkövetőjének azonosításában és mielőbbi elfogásában. Ezzel is növelve a biztonsági tényezőt.

Míg pár évvel ezelőtt közkedvelt és kiépítésre kerülő analóg rendszerek néhány száz Tvsor felbontással rendelkező kamerás megfigyelők inkább csak a megelőzésben nyújtottak az ingatlan tulajdonosok számára segítséget a bűnelkövető azonosítására még kevésbé voltak alkalmasak (visszanézés alkalmával az analóg rendszereknél kép tömörítésből adódóan gyakran pixelesedéssel/kép kockásodással kellett számolni, valamint egy-egy felvétel nagyításánál úgyszintén), ma már ezzel szemben a digitális felbontással rendelkező biztonsági kamera megfigyelők szinte tökéletesen megfelelnek akár nagyobb távolságokban is 15-20m arcfelismerésre és gépjárművek rendszámának leolvasására is.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban megtalálható biztonsági kamera rendszerek jellemzően a digitális technológiát képviselik. Felbontás tekintetében egyaránt megtalálhatóak a HD felbontással rendelkező AHD 1,3MP és régebbi de egyáltalán nem elavult fejlesztéssel rendelkező IP kamera eszközök, valamint a Full HD felbontással rendelkező HD-TVI, HD-SDI, HD-CVI és IP kamerák is, melyek a 2MP felbontástól kezdve akár a 3-5MP felbontásig képesek területeket megfigyelni.

Biztonsági kamera árak

A kezdeti magas árak után ezeknek a védelmi eszközöknek a beszerzési és kiépítési árai is jelentősen csökkentek az elmúlt évek folyamán. Amíg pár évvel ezelőtt a hagyományos analóg 480TV-sor felbontással rendelkező 4 db kamerás szett ára akár több száz ezer forintba is került kiépítéssel együtt, addigra a jelenleg forgalomban lévő digitális alap biztonsági kamera rendszereknél már a 4db kamera eszközzel rendelkező szett akár 100.000 forint plusz áfa áran is megvásárolható a nagykereskedelemmel foglalkozó szakáruházakban.

Nem beszélve arról, hogy az internet mind nagyobb terjedésével, lefedettségével és az „okos” eszközök (telefon, tablet, notebook) használatával a biztonsági kamera megfigyelők esetén lehetőség adódik a tulajdonosnak a védelmi rendszere távoli felügyeletére és elérésére. Ennél fogva bárhol, bármikor hálózaton keresztül ellenőrizni tudja a helyszíni felvételeket és eseményeket.