Amikor videókamerákról beszélünk elsősorban a legtöbbünknek a hordozható, kézi videófelvevő gépek jutnak eszünkbe, melyekkel számunkra fontos eseményeket tudunk képileg rögzíteni, legyen az egy rendezvény, nyaralás, vagy egyéb olyan történés, amit a későbbiek folyamán is szeretnénk visszanézni. Gyakran eszünkbe sem, jut, hogy ezek a videókamerák a vagyonvédelemben, biztonságtechnikában is fontos eszközök lehetnek és segíthetnek a nyugalmunk megteremtésében.

Videókamerák a vagyonvédelemben

A biztonságtechnikában alkalmazott kamerás megfigyelőrendszerek esetén ugyanúgy videókamerák biztosítják az ingatlantulajdonosok és a megfigyelők részére a helyszíni események képi megjelenítését és a felvételek rögzítését. Annyiban különböznek az eszközök a hordozható, kézi kamerákhoz képest, hogy ezek a videókamerák fix helyekre kerülnek felszerelésre, ebből kifolyólag az áramellátás tekintetében nincs szükség saját burkolaton belül elhelyezett tápellátásra (akkumulátorra), valamint a rögzítés is a kamerán kívül egy különálló eszközön (DVR, NVR, hálózati server) történik. Valójában így a videókamerák egy zárt láncú TV, CCTV rendszerré változnak, melyek már a biztonságtechnikában ismertebb védelmi eszköznek számítanak.

A videókamerák a vagyonvédelemben egyaránt megtalálhatóak kültéri és beltéri használatra. Külsőleg találhatunk némi eltérést az eszközöknél, hiszen a kültéren használatos kamerák időjárásálló burkolattal rendelkeznek, így akár esőben, porban és szélben is működnek és tökéletes képeket rögzítenek a helyszínen zajló eseményekről. Az éjszakai megvilágítás tekintetében azonban nincs különbség a kültéren és a beltéren használatos kamerák között. Ma már szinte az összes vagyonvédelemben forgalmazott kamera esetén megoldott az infra megvilágítás, mely lehetővé teszi, hogy akár éjjel vagy teljes sötétségben is képesek legyünk nyomon követni a videókamerák előtt zajló történéseket.

Videókamerák típusai

A biztonságtechnikában használatos kamerák között már különböző technológiákkal találkozhatunk. A hagyományos régebb óta használatos analóg rendszerek mellett megtalálhatóak már kedvező árfekvésben az új digitális eszközök. Itt már elmondható, hogy jelentős különbségek lehetnek a hagyományos és a digitális rendszerek között, ez leginkább minőségi eltérést jelent. Hiszen a hagyományos analóg rendszerű videókamerák esetén egyrészt a jeltömörítésből adódóan találhatunk szemmel is érzékelhető képromlást/pixelesedést, másrészt a kamera chipjének az alacsonyabb felbontása miatt szintén előfordulhat, hogy szálkásak, kockásak lesznek a rögzített felvételek. Nem beszélve arról, hogy egy-egy kép kinagyítása esetén tovább romolhat a felvétel minősége.

Ezzel szemben az új digitális videókamerák esetén már egy tökéletes, részletgazdag, magas felbontású képeket kapunk nem csak az élőkép betekintésénél, hanem visszatekintésnél és kinagyításnál egyaránt. Így a digitális rendszereknél nem kell attól tartanunk, hogy értékelhetetlen és felhasználhatatlan videókat biztosít számunkra a megfigyelőrendszerünk.