Vezeték nélküli riasztó az esztétikus védelem

A vagyonvédelemben és biztonságtechnikában még mindig a leggyakoribb védelmi rendszernek a lakásriasztó számít, legyen az a hagyományos vezetékes, vagy az elmúlt évek folyamán mind inkább elterjedő rádiós, ismertebb nevén vezeték nélküli riasztó.

A vezeték nélküli riasztó kedveltsége köszönhető annak is, hogy a kereskedelmi ára, egyre inkább közeledik a hagyományos kábeles rendszerek árához. Nem beszélve arról, hogy nagyobb darabszámú érzékelővel felszerelt ingatlanoknál akár kedvezőbb is lehet a teljes költség egy vezeték nélküli riasztó kiépítésével.

Néhány éve a vezeték nélküli riasztó rendszerekért (köszönhetően annak, hogy új technológiának számítottak) igencsak borsos árat kellett fizetnie az ingatlan tulajdonosának. Ez az összeg akár a duplája is lehetett egy vezetékes kiépítésű riasztó árának. A gyors fejlesztéseknek, valamint az egyre nagyobb darabszámú kiépítéseknek köszönhetően napjainkra ez a különbség csak pár 10 ezer forintban nyilvánul meg.

Bizonyos esetekben, amikor nagyobb darabszámú eszközt kell a riasztó központhoz csatlakoztatni akár még sokkal kedvezőbb is lehet a kiépítési költség. Ez annak köszönhető, hogy a munkadíjban jelentős összegeket spórolhatunk, mivel ezek az érzékelők könnyen és gyorsan összeköthetők rádiósan a központtal, ezzel nem csak időt de pénzt is takaríthatunk meg a kiépítés alkalmával.

Vezeték nélküli riasztó rendszerek

A minősített és ismert gyártóknál már megtalálhatóak a vezeték nélküli riasztó termékek. Ezek a kanadai gyártóknál a Paradox MAGELLAN és a DSC ALEXOR, vagy az angol cégtől a Pyronix ENFORCER. Vannak olyan biztonságtechnikai cégek is, melyek kimondottan a rádiós riasztókra szakosodtak, mint a JABLOTRON PROFI, OASIS, JA-100.

A vezeték nélküli riasztó rendszerek esetén leginkább az esztétikában látványos a különbség, mivel ezek a védelmi eszközök egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben igényelnek kábelezést, így a kiépítésüknél nincs szükség kábelcsatornára, illetve egyéb kábelelvezetésre, ami rombolná az ingatlan belsőterének összhangját.

Az ilyen kiépítésű rendszerek teljes védelmet nyújtanak akár egy többszintes családi ház, vagy üzlet, lakás oltalmára. Ma már a nagyobb gyártók termékei támogatják a kétirányú rádiós kommunikációt, mellyel a vezeték nélküli riasztó állapota is lekérdezhető egy távirányító adott gombjának megnyomásával.

Gyakran előfordul, hogy a frissen helyreállított vagy nem végleges állapotú lakás, üzlethelyiség védelmét szeretnénk megvalósítani. Ha nem szeretnénk vezetékeket elvezetni az ingatlanon belül, vagy ideiglenes helyekre szerelődnek fel első körben a riasztórendszer érzékelők, mindenképp érdemes a vezeték nélküli riasztó kiépítése mellett dönteni.

Esetleg egy minimális hátránya van ezeknek a riasztóknak, bizonyos időközönként, jellemzően 1-3 évente a rendszer érzékelőiben elem csere szükséges, de így biztosak lehetünk abban, hogy ennél a kiépítési módozatnál a riasztórendszer egész biztosan nem kerül elhanyagolásra és megtörténik a karbantartás.