Betörésvédelem ma Magyarországon

A hírekben és a médiában is folyamatosan hallani, hogy a betörések száma évről-évre egyre csak növekszik, amivel sajnos egyenes arányban a felderítések és az elfogások száma már nem igazán. Ezért egyre több ingatlannál kerül kiépítésre valamilyen szintű betörésvédelem, hogy a megelőzés mellett az elfogások számát is növelni lehessen.

Betörésvédelemhez kapcsolódóan alkalmazott megoldások
Az ingatlan betörések szempontjából már érdemes a megelőzésre is hangsúlyt fektetni, ezért többféle lehetőséget is kínálnak a vagyonvédelmi cégek ennek megoldására.

Mechanikus betörésvédelem: Minden olyan szerkezet és eszköz, mely a az ingatlanba történő bejutást akadályozza meg és a nyílászárók védelmét mechanikusan látja el, ebbe a kategóriába tartozik. Ilyenek a több ponton záródó biztonsági ajtók, biztonsági zárak, lakatok, a hevederzárak, ablaknál, ajtónál elhelyezett rácsok.

Elektronikus betörésvédelem: Azon betörésvédelmi rendszerek, melyeknek biztonságos működéséhez tápfeszültség szükséges, az elektronikus védelmi rendszerek közé sorolható. Ezek az ingatlan védelmét szolgáló riasztórendszerek, melyek lehetnek kültéri és beltéri használatúak egyaránt, beléptetőrendszerek, kamerás megfigyelőrendszerek.

Megelőzés szempontjából elsődlegesen alkalmazottak a biztonsági ajtók és zárak, valamint a beltéri lakásriasztó együttes használata, ezzel kialakítható egy optimális védelem, mely tartalmazza a mechanikus és elektronikus védelmi megoldást is. A lakásriasztók esetében többféle kiépítési megoldást és típust kínálnak a szolgáltató cégek. Az általánosan elterjedt típus a hagyományos vezetékes riasztó, de egyre nagyobb teret hódítanak a vezeték nélküli (rádiós) rendszerek is. Köszönhetően a csökkenő kiépítési áraknak, és alacsony fenntartási költségeinek.

Amennyiben a megelőzés mellett a felderítésre és az elfogásra is szeretnénk figyelmet szentelni, mindenképp érdemes a távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe venni a lakásriasztó mellé. A kivonuló járőrszolgáltatással együtt alkalmazott távfelügyeletnél riasztás alkalmával meghatározott időn belül a helyszínre megy a járőr. Ezzel is nagymértékben növelhető az illetéktelen behatoló tettenérése és elfogása. Nem beszélve arról, hogy azokban az ingatlanokban, ahol kiépítésre került a megelőzést szolgáló védelmi rendszer, sokkal kisebb számban próbálnak az elkövetők betörni.

Az betörésvédelem szempontjából a felderítés és elfogásban pedig a kamerás megfigyelőrendszerek jelenléte nyújthat jelentős szerepet. Hiszen a rögzített felvételek alapján azonosítható az elkövető személye, illetve az elkövetett bűncselekmény. Ezeket a felvételeket már igen magas számban tudja használni az illetékes hatóság a bizonyítási eljárások során.