Az egyre inkább növekvő számú betörések és romló közbiztonság miatt ma már nem kérdéses a lakásriasztók kiépítésének fontossága. Hiszen gyakran egy esetleges betörés által keletkezett anyagi kár, akár a többszöröse lehet egy megfelelően megtervezett és kiépített lakásriasztó összegének.

Jelenleg a piacon jelenlévő biztonságtechnikai cégek különböző akciókat és kedvezményeket nyújtanak leendő ügyfeleik részére, nem beszélve arról, hogy már különféle megoldásokat tudnak kínálni a kivitelezéssel kapcsolatosan is. Tehát nyugodtan elmondhatjuk, hogy ma már a lakásriasztóval történő ingatlan és vagyonvédelem nem számít luxusnak.

Lakásriasztó típusok:

– Hagyományos vezetékes (kábeles) lakásriasztó: Ebben az esetben, már az évek óta alkalmazott vezetékes módon kerül kiépítésre a rendszer. Ahhoz, hogy a riasztó központjával a többi eszköz kommunikálni tudjon szükséges biztonságtechnikai kábellel összekötni az eszközöket, a rendszer „agyával”, azaz a központtal. Mai napig gyakran alkalmazott kiépítési mód, mely köszönhető a költséghatékonyságának és megbízható működésének. Egyedüli hátránya, ha az ingatlan kiépítésénél, vagy egy későbbi felújítás alkalmával nem kerültek a vezetékek beépítésre a falba, akkor a rendszer összeköttetése, vezetékezése látható módon kerül kiépítésre, mely némileg rombolhatja a belsőtér esztétikai összképét.

– Rádiós (vezeték nélküli) lakásriasztó: Ma már egyre több gyártónál találhatóak olyan lakásriasztó központok és kiegészítő eszközök, melyeknél a kiépítés alkalmával nincs szükség kábelezésre, mivel rádió frekvencián keresztül kommunikálnak egymással az eszközök. Bár még némileg drágábbnak számít a rádiós lakásriasztó kiépítése, mindattól függetlenül, hogy az utóbbi években a piaci versenynek és a válságnak köszönhetően jelentősen csökkentették az eszközök árát a gyártók.
Jelentős előnye azonban a hagyományos rendszerekkel szemben, hogy a gyorsabb kiépítés mellett esztétikusabb kivitelezést tesz lehetővé a rádiós eszközök felszerelése.

-Hibrid (rádiós és vezetékes) lakásriasztó: A költséghatékony és modern megoldások ötvözete a hibrid rendszer. A hagyományos vezetékes központokhoz rádiós illesztőmodulon keresztül csatlakoznak a szintén rádiós eszközök, melyek lehetnek nyitás-, mozgás-, füst- és üvegtörés érzékelők. Egyre inkább elterjednek, ami köszönhető az alacsonyabb költségeknek, de mégis esztétikus megoldást nyújtanak az otthon védelmére, hiszen minimális kábelezés szükséges csak, így a nagyobb távolságok áthidalhatóak rádiósan.

Amire viszont érdemes odafigyelni a rendszer kiválasztása esetén, hogy minden egyes eszköz rendelkezzen a megfelelő minősítéssel. A leginkább alkalmazott és minősített lakásriasztó rendszerek márkái: DSC, PARADOX SPECTRA, PARADOX MAGELLAN, PYRONIX, JABLOTRON PROFI, JABLOTRON OASIS