Beléptető rendszer a modernkor összetett biztonsági eszköze

Ma már számtalan helyen találkozhatunk ingatlanok esetén a beléptető rendszer valamelyik változatával. A vagyonvédelemben sok más elektronikus biztonsági rendszer mellett egy kiegészítő védelmi és őrző feladatot láthat el ez az eszköz. Nem beszélve arról, hogy számtalan cégnél a beléptető rendszer már nem csak védelmi feladatokat láthat el, hanem az emberi erőforrásokat kiváltva alkalmas akár munkaidő nyilvántartásra és bérszámfejtésre is.

Beléptető rendszer típusok

Az egyik legismertebb beléptető rendszer a proxy kártyás vagy kódos beléptető. Elsődleges feladatként az ingatlanon belüli személyek ki és bejutását meghatározva lehetőséget nyújt az illetékesek azonosítására, valamint annak szabályozására, hogy ki mehet be az épületen belülre. Ez a fajta beléptető rendszer a legáltalánosabb és elterjedtebb típus. Egyszerű kezelhetőségéből adódóan kedvelt védelmi rendszernek is számít. Mindazonáltal képes összetettebb feladatok ellátására is, mint munkaidő nyilvántartás, bérszámfejtés, ehhez viszont speciális szoftver üzemeltetésére is szükség van. Az összetett feladatok ellátásával azonban a vállalkozások és cégek nem csak pénzt takaríthatnak meg, hanem munkaidőt is. Alkalmazható egyaránt magánlakások, irodák, társasházak, cégek beléptetésének vezérlésére.

A másik kedvelt és egyre inkább használatba kerülő beléptető rendszer típus a biometrikus. Ezen belül is többféle változatban találhatunk már védelmi megoldást. Az egyik ilyen biometrikus az ujjlenyomat, illetve a retina olvasó rendszer. Ezek a beléptető rendszerek a hagyományos kódos és proxy olvasókkal kombinálva egy hatékonyabb és biztonságosabb védelmet tudnak nyújtani az ingatlanokba történő ki-be léptetésnél. Jelenleg még nem annyira elterjedt a kiépítésük a magas árfekvésük miatt. Felhasználási területüket illetően egyaránt alkalmasak magáningatlanok és irodák, cégek belépésvezérlésére.

A vagyonvédelemben találhatunk még speciális eszközöket is, a beléptető rendszerek területén. Ezek a speciális eszközök leginkább a nagyfelhasználók igényeit képesek kielégíteni és adott feladatokat kell ellátni ezen beléptetőknek. Ilyen rendszerek lehetnek a szállodákban használatos
dolgozók és vendégek számának külön nyilvántartása, bizonyos helyekre a meghatározott személyek bejutásának biztosítása, vagy kitiltása. Egyre több helyen alkalmazzák már a teljes beléptetőt készpénz nélküli fizető szolgáltatások igénybevételére is karóra, csuklópánt, vagy kártya használatával, melyek akár az uszoda részen is használhatók, ahol a magas páratartalom sem befolyásolja a működésüket.

Speciális beléptető rendszer még a biztonsági kapu, ahol nagyobb személyforgalom gyors átengedése az elsődleges szempont anélkül, hogy külön személyzetet kellene alkalmazni ezen feladatok ellátására. Elsődlegesen stadionok, rendezvényközpontok és arénák helyszínein alkalmazzák. Ezek a rendszerek a legtöbb esetben alkalmasak jegy leolvasásra is, legyen szó akár vonalkódos, vagy mobil alkalmazásos olvasásról.

Tehát összességében elmondható, hogy ma már számtalan formában találhatunk mind hétköznapjainkban, mind különleges események alkalmával olyan rendszert, mely alkalmas a biztonságtechnikában használatos védelmi feladatok ellátására és a munkafolyamatok könnyítésére és felgyorsítására.