Az éles szemű megfigyelők, Full HD kamerák!

A vagyonvédelem területén, ha kamerás megfigyelésről beszélünk a hirtelen kiugró technikai fejlődésnek köszönhetően már igen profi rendszereket is megtalálhatunk a szolgáltatók kínálatában.
A még nem is oly régen kiváló minőségnek számító hagyományos analóg kamerákat egyre inkább felváltják a nagyfelbontással rendelkező IP és HD-SDI kamerás megfigyelőrendszerek. Köszönhetően a gyors technikai fejlődésnek, illetve a gyártók közötti szoros versenynek jelenleg egyre kedvezőbb áron kerülnek piacra ezek az eszközök. Amiből kifolyólag ma már nem csak a cégeknek nyújt lehetőséget, hanem a magánszemélyeknek is, hogy minél fejlettebb technikai eszközökkel védhessék és figyelhessék meg tulajdonukat.

Full HD kamera jellemző tulajdonsága

A Full HD kamera nem a kamera típusát jelöli, hiszen ez lehet IP, vagy HD-SDI kamera egyaránt, hanem a kamera képfelbontását mutatja. FULL HD-ról abban az esetben beszélünk, ha a kamera felbontása eléri a 1080p (1920×1080 pixel) képfelbontást. Sokszor abba a tévedésbe esünk, hogy már a 1080i felbontással rendelkező kamerákat is a FULL HD kamerák közé soroljuk, de érdemes tudni, hogy a 1080i felbontás váltott soros, ami annyit takar, hogy egy időben csak a páros vagy páratlan sorokat teszi ki a képernyőre vagy monitorra a kamera képből a rendszer, és ebből kifolyólag két menetben kerül ki a valósidejű kép, ennek a kamerának a pixel aránya nem éri el a FULL HD felbontáshoz szükséges arányt, csak az 1920×540 pixelt.

FULL HD kamera típusok

  • HD-IP kamera: minden olyan IP kamera mely legalább 2 Mpx felbontással rendelkezik képes már a FULL HD felbontású rögzítésre és képtárolásra.
  • HD-SDI kamera: jellemzően már a HD-SDI kameráknál csak a FULL HD felbontású kamerákat alkalmazzák a biztonságtechnikában.
  • HD-CVI kamera: hasonlóan a HD-SDI kamerákhoz, már ezek az eszközök is leginkább FULL HD felbontással rendelkeznek, a különbség csak annyiban különbözik a HD-SDI kamerákhoz képest, hogy nagyobb távolságot bírnak a rögzítő felé.

FULL HD kamerák előnye és hátránya a hagyományos és HD kamerákhoz képest!

A FULL HD kamerák egyik legnagyobb előnye pont a nagyfelbontásban rejlik, hiszen egy FULL HD kamerával ugyanazt a pontot megfigyelve sokkal nagyobb területet tudunk részletgazdag pontossággal megfigyelni. Nem beszélve arról, hogy egy-egy rögzített kép visszanézése esetén, ha nagyítást alkalmazunk képminőség romlás (pixelesedés) nélkül tudunk megtekinteni arcokat, rendszámot és egyéb fontos részletet, melyek az előző kameráknál már felismerhetetlen képet nyújtanának.
Egyedüli hátránya a FULL HD kameráknak, hogy ma még drágább áron lehet beszerelni a kereskedésekben.