A kamerás megfigyelőrendszerek esetén ma már szinte sztenderdnek számít az az igény, hogy akkor is figyelemmel kísérhessük a kamerás megfigyelő rendszer által rögzített eseményeket, ha éppen nem tartózkodunk a helyszínen. Erre jelenleg már majdnem minden esetben van lehetőség az online kamera megfigyelőrendszerekkel.

Online kamera megfigyelőrendszer lehetőségei:
– Akár a hagyományos analóg, vagy IP, esetleg HD-SDI kameráról beszélünk lehetőség van arra, hogy a rendszer rögzítő egységén keresztül hálózati elérést biztosítva távolról kezeljük a teljes rendszert és betekinthessünk az élő vagy rögzített képekbe. Ma már a legtöbb, ha nem mindegyik kamerás megfigyelőrendszerhez csatlakoztatott rögzítő (DVR, NVR) rendelkezik beépített hálózati modullal, mely lehetővé teszi, hogy a helyszínen lévő internetes kapcsolatot használva magát a teljes rendszert hálózatba kössük. Így a világ bármely pontjáról, akár egy számítógéppel, vagy egy okostelefonnal a megfelelő szoftvert használva külön felhasználónévvel és jelszóval betekinthetünk a rendszer által rögzített felvételekbe, vagy visszatekinthetünk régebbi eseményeket.

– IP kamerák esetén lehetőség van arra, hogy magát a kamerát önálló online kameraként működtessük. Minden IP kamera külön IP címmel rendelkezik. Hálózati elérést használva a kamera IP címére rákeresve, lehetőség van arra, hogy a kamerák élő képébe beletekintsünk. Amennyiben több kamerát egy központi IP szerverre csatlakoztatva akár egy speciálisan erre a célre fejlesztett szoftveren keresztül, akár több online kamera (IP kamera) képét is megtekinthetjük osztott képernyőn.

Az online kamera rendszer követelményei
Ahhoz, hogy egy másik helyszínen tartózkodva megtekinthessük a kamerák élő képeit, vagy régebbi felvételeket visszatekinthessünk, mindenképp biztosítani kell, hogy a kiépítés helyszínén internetes elérhetőség legyen, melyen keresztül kívülről elérhetőek lesznek a kamerák, legyen szó akár önálló IP kamera elérhetőségről, vagy rögzítőn keresztüli betekintésről. Az internetes elérhetőségnél lényeges szempont a jó, vagy kiváló feltöltési sebesség, mert csak úgy lehet elérni, hogy a betekintésnél ne legyen darabos a kép.

Ma már egyre inkább elterjed a mobil internetes kiépítés, mivel a szolgáltatók már elég komoly internetes hozzáféréseket biztosítanak ügyfeleik részére ebben a formában is. Viszont még Magyarországon nem mindegyik szolgáltató mobil internetje teszi lehetővé a digitális megfigyelőrendszer csatlakozási lehetőségét. Ezért kiépítés előtt érdemes a kiépítést végző szolgáltatóval egyeztetni, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.